Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.L.B.

24. 05. 2024. 18:16 >> 18:16
3
Čitaj mi:

STANO O REZOLUCIJI

"Odbijamo svako poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici"

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da EU kao takva nije članica Ujedinjenih nacija, zbog čega ne može komentarisati pojedinačno glasanje zemalja članica UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

„Dakle, nije na nama da komentarišemo rezolucije koje su tamo izglasale države članice UN. Kad je riječ o rezoluciji o Srebrenici, to je bila rezolucija, koliko sam shvatio, o određivanju 11. jula kao Dana međunarodnog sjećanja na genocid u Srebrenici“, rekao je Stano.

Naglasio je da je stav EU o genocidu u Srebrenici „vrlo jasan i ponovljen mnogo puta“, kao i da je sadržan u relevantnim zaključcima Evropskog savjeta.

"EU je vrlo jasna u vezi s tim da svake godine odbijamo bilo kakvo poricanje ili relativizaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici. Odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu dovođenja u sumnju činjenice da se genocid dogodio u Srebrenici“, kazao je Stano.

Prema njegovim riječima, to je činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi i EU „ne prihvata sve aktivnosti koje imaju za cilj omalovažavanje, relativiziranje ili negiranje“ tog genocida.

Mađarska je bila jedina članica EU koja je u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv rezolucije o Srebrenici, dok su se Slovačka i Grčka suzdržale od glasanja.

Govoreći o najavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će pokrenuti „razdruživanje“ od BiH, Stano je naveo da su u zaključcima Evropskog savjeta države članice ponovile nedvosmislenu opredjeljenost za evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

„Ono što su države članice EU rekle je i da je EU zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u Republici Srpskoj, koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje“, naglasio je portparol EU.

Ocijenio je da će "secesionističke ideje ili akcije dodatno izolovati njihove aktere i da će donijeti još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније