Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

08. 08. 2024. 17:27 >> 17:27
Čitaj mi:

peter stano

"Mjere prema Kosovu se mogu pooštriti ako Vlada nastavi jednostrane akcije"

Mjere Evropske unije prema Kosovu mogu biti pooštrene ako Vlada nastavi sa odlukama koje međunarodna zajednica smatra jednostranim i nekoordiniranim, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

"Mjere su i dalje na snazi jer države članice još nijesu odlučile da postupe na osnovu izvještaja visokog predstavnika, dostavljenog prije nekoliko sedmica. Oni nisu uklonjene jer, ako se sjećate, mjere su uvedene u junu prošle godine protiv administracije u Prištini jer se dešavalo mnogo toga što je vodilo ka eskalaciji. Umjesto koraka koji vode ka opuštanju, ovi ljudi preduzimaju sve više jednostranih koraka i akcija koji vode ka eskalaciji", rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da su mjere i dalje na snazi i da su "progresivne što znači da se mogu produžiti ili ukloniti u zavisnosti od razvoja situacije".

"Imamo mjere i te mjere mogu da se pojačaju ako se evropski akteri slože da ih treba pojačati", rekao je Stano u sjedištu EU.

On je izrazio nadu da će Vlada Kosova dobiti poruku i spriječiti EU da razmišlja o pooštravanju mera.

"Objavili smo saopštenja sa našim stavom o pitanjima kontrola u poštama Srbije i nastojanjima da se jednostrano otvori most preko Ibra, a posljednjih dana smo jasno prenijeli svoj stav našim kolegama na Kosovu, na više nivoa, na mnogo načina i preko mnogih partnera", kazao je on.

Prema njegovim riječima ne samo EU, svi međunarodni partneri Kosova poručuju administraciji u Prištini da se ne upušta u ovu seriju kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordiniranih koraka.

"Nadamo se da će konačno čuti poruku i spriječiti nas da razmišljamo o tome koje mjere ćemo razmotriti ako se situacija ne promijeni", rekao je Stano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније