Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

11. 04. 2023. 17:01 >> 17:00

STANO

Ako se ne primijeni dogovor Srbije i Kosova slijede posljedice

Srbija i Kosovo su u obavezi da sprovedu sve članove dogovora koji su postigli lideri te dvije zemlje, poručili su zvaničnici Evropske unije (EU).

Portparol EU Peter Stano je kazao da bi eventualno odbijanje primjene svega što je dogovoreno, moglo da ima negativne posljedice.

"Biće političkih posljedica, posljedica po ugled, ali i finansijskih posljedica. A to je i navedeno u sporazumu oko kojeg su se obije strane saglasile", poručio je Stano, prenosi Slobodna Evropa.

On je kazao da će države članice EU kao i ostali međunarordni partneri pratiti proces primjene dogovora.

"Ako se politički obavežete, od vas se očekuje da to ispunite, i da ne dovedete u opasnost svoj kredibilitet i pristupni put vaše države. Srbija je sklopila ugovorni sporazum, u osnovi kroz izmjene poglavlja 35 koje će isporučiti. A ako ne, onda će to imati veoma negativan uticaj na ukupan pristupni proces Srbije", izjavio je Stano.

Stano je to naveo nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u intervjuu Radio televiziji Srbije, izjavio da će ta država neke djelove evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine primijeniti, a druge neće.

Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se 27. februara u Briselu usaglasili oko teksta dogovora o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Na sastanku koji je održan 18. marta u Ohridu, oni su se dogovorili i oko aneksa primjene svih članova dogovora.

Lideri nijesu potpisali sporazum, a međunarodni akteri tvrde da su se obije strane obavezale da primijene sve članove dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније