Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

19. 10. 2024. 17:18 >> 17:18

Admir Šahmanović

Potpisan ugovor o koncesiji za geološka istraživanja

Ministar rudarstva, nafte i gasa, Admir Šahmanović, potpisao je Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju potencijalnih ležišta crvenih boksita "Blok 4" – Nikšićka župa sa izvršnim direktorom kompanije "Novi boksiti" doo Nikšić Željkom Markušom.

"Predstavnici kompanije "Novi boksiti" detaljno su izložili ministru Šahmanoviću i državnom sekretaru Dinu Tutundžiću planove i dinamiku aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu. U fazi pripremnih radova i detaljnih geoloških istraživanja, uključujući projektovanje, istražno bušenje i izradu probne eksploatacione etaže, biće angažovano 25 radnika različitih kvalifikacija, uključujući diplomirane inženjere geologije, rudarstva, mašinstva, kao i rudarske operatere i administrativno osoblje", kaže se u saopštenju.

Kako navode iz kompanije "Novi boksiti" već je uložila milion u opremu za pripremne i istražne radove, a trenutno je u toku nabavka dodatne opreme vrijedne 2 miliona eura.

"Takođe, u narednom periodu planirana je kupovina opreme u vrijednosti od 7miliona eura. Ukoliko istraživanja potvrde komercijalne rezerve crvenih boksita, kompanija planira otpočeti radove na otkrivci sa dnevnim obimom radova od 2000 m3, u trajanju od 220 do 280 radnih dana godišnje, u zavisnosti od vremenskih uslova. U ovoj fazi, planirano je dodatno zapošljavanje 50 radnika koji će raditi u četvorobrigadnom sistemu, obuhvatajući rukovaoce rudarskim mašinama, bušače, vozače, radnike na održavanju, magacionere i stražare", navodi se u saopštenju.

U saradnji sa predstavnicima lokalne zajednice, kompanija planira i realizaciju programa stipendiranja mladih kadrova sa srednjom i visokom stručnom spremom, čime se želi dodatno podstaći zapošljavanje mladih u sektoru rudarstva. Prosječna neto plata radnika u ovoj fazi biće veća od 1.000 €.

"Zajednički zaključak je da ovaj projekat predstavlja značajan iskorak u oblasti rudarstva, sa ciljem jačanja privrednih kapaciteta Nikšićkog regiona i unapređenja kvaliteta života lokalnog stanovništva", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније