Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

04. 10. 2024. 15:56 >> 15:56
Čitaj mi:

2BS Forum

Roling: NATO-u je potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori, ostajemo posvećeni Balkanu

NATO je potpuno posvećen Crnoj Gori koja je njen ključni dio, a za Alijansu je važno da u Crnoj Gori postoji jako rukovodstvo. To je poručio general-pukovnik Endrju M. Roling, zamjenik predsjednika Vojnog komiteta NATO-a tokom razgovora sa Jasminom Kos, na 2BS Forumu.

Iako je nakon deset godina došlo do promjene generalnog sekretara NATO, Roling smatra da nema promjena u smislu ukupnih napora, te da NATO promovišu bezbjednost širom Evrope.

Govoreći o ruskom uticaju u regionu, te upitan da li NATO ima mehanizme da se odupre ruskom uticaju, Roling je rekao da ne treba razmišljati kako ćemo to uraditi, već vidjeti kako smo to već radili.

“Rusija je imala snažan sajber napad na Crnu Goru, a NATO je zajedno sa Crnom Gorompreduzeo snažne mjere da se tome odupre. To je bio način da se pomogne Crnoj Gori, a sve 32 članice su pomogle u toj situaciji. Rusija širi dezinformacije i koristi druge načine da našu odlučnost oslabi, ali Alijansa i Crna Gora zajedno, obezbjeđuju sigurnosno kolektivno okruženje”, kazao je Rolling.

Upitan o radu oružanih snaga u Crnoj Gori i da li se smjene mogu odraziti na njeno djelovanje, Roling je rekao da je NATO potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori.

“Daću vam objektivnu ocjenu, prethodna dva mjeseca element crnogorskih snaga je bio na obukama u Njemačkoj. To je bio dio veće američke brigade i bili su fenomenalni tokom te vježbe i to je način da se na djelu pokaže spremnost crnogorskih oružanih snaga. Crna Gora takođe doprinosti misiji u Iraku i na Kosovu, što je veoma važno”, rekao je Roling.

Roling je pozdravio odluku crnogorskih vlasti da povećaju izdvajanje za odbranu na više od dva odsto, kao i ulaganje u osavremenjivanje oružanih snaga, te ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu da održi oružane snage spremnim.

Govoreći o rizicima na Balkanu, Roling je rekao da je NATO posvećem Zapadnom Balkanu.

“Iako je Crna Gora bezbjedna zemlja, postoje akteri koji to pokušavaju da podrivaju, ali NATO je posvećen i imamo isto prisustvo kao i tokom ranijeg perioda. Razloga za zabrinutost na Balkanu ima, jer postoje i elementi nestabilnosti, ali je zato NATO još više spreman za sve što nam može doći”, istakao je Roling.

On je ocijenio da je rat u Ukrajini neposredna prijetnja Balkanu, ali da je nestabilnost na Balkanu dugo prisutna.

“Važno je da ne dozvolimo nestablnost, zato promovišemo stabilnost u ovom regionu”, zaključio je Roling.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније