Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Bojana Baranin, TVCG

03. 10. 2024. 19:36 >> 19:36
6

O PROGRAMU EVROPA SAD 2

Zbog većih plata strah od rasta cijena

Oktobar je mjesec koji će obilježiti pripreme za primjenu programa „Evropa sad 2”. Mnogo toga se čulo u međuvremenu i od pristalica i od potivnika te reforme, no prave odgovore tek će donijeti mjeseci pred nama. Oktobarska plata biće uvećana za sve zaposlene, ali građani, čini se, sa zebnjom dočekuju povišice, jer se plaše talasa poskupljenja.

Iako će od narednog mjeseca primati veće plate, građani se ne raduju previše. Imajući u vidu troškove, kažu da će povećanje slabo osjetiti.

Građani o povećanju plata za TVCG kažu:

  • Povećanje jeste dobro, ali cijene idu mnogo više od toga. Nema one radosti kao nekada kad se plata poveća.
  • Dok ne spuste cijene, ne može se ni računati na to povećanje. Jer u jedan džep ti daju euro, a iz drugog ponesu pet ili deset.
  • Vjerovato hoće, ali će i druge stvari da poskupe, tako da ne znam koliko će zaista da bude povećanje standarda.
  • Sve je skupo, ja sam jutros izašla i vidim da je sve toliko skupo da se živjeti ne može.   

Poslodavci, s druge strane, pozdravljaju program Evropa sad 2. Povećanje zarada će, kažu, povećati i količinu novca u opticaju od čega će, vjeruju, svi imati koristi.

“U tom smislu očekuje se benefit i za privredne subjekte, naročite one koje se bave uslugama ili trgovinom, njihovi prometi će porasti, povećaće se vjerovatno i naplata PDV-a”, kaže Filip Lazović iz UPCG.

Iz Unije slobodnih sindikata, međutim, poručuju da bi negativni efekti programa mogli neutralisati pozitivne. Ističu da će umanjenjem doprinosa za PIO, poslovanje te institucije biti ugroženo.

“Bojimo se da će ovo biti veoma veliki udar na budžet PIO. Sada će faliti velika sredstva budžetu, nekih 400 miliona eura već od naredne godine i ne znam kako ćemo to moći iz drugih budžetskih stavki da nadomjestimo”, upozorava Marko Subotić iz USSCG.

Osim toga, Subotić ističe i da se Unija slobodnih sindikata zalagala za to da minimalna zarada za sve bude 700, a ne 600 i 800 eura, kako je predviđeno programom.

“Jede isto onaj koji ima srednje obrazovanje i onaj sa visokim obrazovanjem, isto im je potrebno sredstava i za prehrambene proizvode i za higijenu, i za ljetovanje, ništa se ljudi po tom pitanju ne mogu razlikovati”, ističe Subotić.

Poslodavci, s druge stranu, kažu da su i prilikom primjene programa Evropa sad 1 postojale razne bojazni, koje su se na kraju, kako navode, pokazale neopravdanim.

“Očekujemo da ćemo u realnom vremenu rješavati sve ono što se prepozna kao neka nedoumica ili nejasnoća. Zarade koje su predviđene izmjenama Zakona o radu, odnosno 600 ili 800 eura za radna mjesta s visokim obrazovanjem su otpilike i sada realnost na tržištu rada u Crnoj Gori”, navodi Lazović.

Rast zarada, kako je najavljeno iz Vlade, od prvog novembra će osjetiti 300 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori. Osim toga, programom je previđeno i povećanje penzija od prvog januara naredne godine.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније