Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

04. 12. 2022. 14:39 >> 14:41

U BRISELU

Vujović na konferenciji Evropskog parlamenta

Poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović učestvovala je na konferenciji Evropskog parlamenta na temu ,,Podrška parlamentarnoj demokratiji u svijetu - izgradnja demokratske otpornosti'', navodi se u saopštenju Demokrata.

Konferenciju, posvećenu desetogodišnjici aktivnosti podrške demokratiji Evropskog parlamenta, otvorila je predsjednica Roberta Metsola.

U saopštenju se navodi da pored poslanice Tamare Vujović, na temu "Skupština građana Crne Gore" govorili su i Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Zapadni Balkan, kao i Džonatan Moskovič, Demokratski savjetnik za inovacije u Frankofonskom parlamentu u Briselu.

Vujović izrazila je zahvalnost na pozivu i uputila srdačne čestitke Evropskom parlamentu na važnom jubileju i 10 uspješnih godina rada na jačanju parlamentarne demokratije i promocije ljudskih prava van Evropske unije.

Ona je istkla da joj je čast što je za ovu priliku upravo iskustvo Skupštine Crne Gore u implementaciji prve Skupštine građana uzeto kao primjer jedne uspješne saradnje i dodala da Skupština građana predstavlja novi instrument za Crnu Goru, a rezultat je zajedničkog projekta crnogorskog i Evropskog parlamenta.

"Zahvaljujem Evropskom parlamentu što je 2021. godine Skupštinu Crne Gore prepoznao kao relevantnog partnera za realizaciju ovog projekta, kojim su postavljeni novi demokratski standardi u Crnoj Gori. U tom trenutku, u zamahu realizacije novih projekata u Skupštini Crne Gore, koji su pod tadašnjim rukovodstvom gospodina Alekse Bečića mijenjali iz korijena dotadašnju praksu crnogorskog parlamentarizma, urađeno je gotovo 100 inovacija, Parlament je funkcionisao redovno, nije bilo krize parlamentarizma u to vrijeme, institucionalna memorija je zadržana, mijenjale su se procedure i protokol. To su bile povoljne okolnosti za inovaciju kao što je Skupština građana“, istakla je Vujović.

Ona se osvrnula na to da je već nakon I Skupštine građana tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, prvi put u istoriji Parlamenta, organizovao Konferenciju o budžetu, koja je organizovana upravo polazeći od jedne od preporuka Skupštine građana koja se odnosila na potrebu povećanja transparentnosti u postupcima razmatranja i odlučivanja u sferi budžetske politike.

"Bilten o utrošenim sredstvima nije objavljivan jednom godišnje, već jednom u pola godine, te su objavljivani i svi troškovi kabineta predsjednika Skupštine na dnevnom nivou. Povećane su zarade ljekarima i univerzitetskim profesorima i poboljšan je materijalno finansijski status u sudstvu i tužilaštvu, koji se posebno bave borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma", kazala je poslanica Vujović.

Istakla je i da se pod novim rukovodstvom Skupština nije bavila preporukama građana.

Vujović je poručila je da će se Demokrate zalagati da se nastavi proces implementacije onih preporuka koje je moguće primijeniti, uvažavajući ustavnu ulogu poslanika i pravni poredak zemlje.

"Poslanici Demokrata razmišljaju o institucionalizaciji Skupštine građana, kroz prisustvo građana na sjednici Odbora na kojoj se raspravlja o nekoj od preporuka građana ili tokom rasprave na plenumu", kazala je Vujović.

Vujović je iskazala zahvalnost Evropskom parlamentu na kontinuiranoj podršci Skupštini Crne Gore, kako političkoj tako i ekspertskoj u ostvarivanju naših ključnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Ona je zaključila da u vrijeme kada se u cijelom svijetu govori o "krizi demokratije" i kada se građani osjećaju ''nedovoljno uključeno'' u procese koji oblikuju njihov život, naročito u zemljama sa nerazvijenom demokratijom poput Crne Gore, sve napredne ideje koje idu u prilog jačanju demokratskih kapaciteta naše države, kao što je Skupština građana, su više nego dobrodošle i nadamo se njihovom punom zamahu i progresu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније