Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

12. 05. 2022. 13:39 >> 14:14

AFET USVOJIO IZVJEŠTAJ

CG da unaprijedi izborne i pravosudne reforme

Poslanici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog paralmenta (AFET) usvojili su izvještaj o Crnoj Gori i istakli da Crna Gora treba da unaprijedi svoje izborne i pravosudne reforme i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U izvještaju usvojenom sa 64 glasa za, 7 protiv i 4 uzdržana, poslanici EP žale što od 2017. nijedno od 33 pregovaračka poglavlja nije zatvoreno, što usporava pozitivnu reputaciju Crne Gore i status najnaprednije zemlje zapadnog Balkana u EU proces pristupanja.

Odbor za spoljne poslove pozdravio je kontinuiranu posvećenost Crne Gore evropskim integracijama i istakao da napredak zemlje u procesu pristupanja i dalje zavisi od ispunjavanja uslova koji se odnose na vladavinu prava.

„U izvještaju smo ponovo izrazili našu kontinuiranu podršku evropskim integracijama Crne Gore. Takođe smo konstatovali poteškoće u napredovanju na putu evropskih integracija, sprovođenju reformi i ispunjavanju očekivanja građana Crne Gore, koji u velikom procentu podržavaju članstvo u EU”, istakao je izvjestilac Tonino Picula.

U izvještaju se takođe izražava jednoglasan stav proevropskih političkih grupa u Evropskom parlamentu da se identifikuju svi nedostaci koje treba brzo otkloniti.

“Nadamo se da će nova vlada neće se suočavati sa problemima stare vlasti, da će biti operativnija i uživati kontinuiranu podršku crnogorskog parlamenta“, naglasio je Picula.

U izvještaju se poziva na inkluzivan politički dijalog i posvećenost svih parlamentarnih partija u Crnoj Gori prevazilaženju polarizovane političke klime. Poslanici Evropskog parlamenta kažu da je to ključno za postizanje političke stabilnosti neophodne da zemlja nastavi sa značajnim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravljaju novu manjinsku vladu sastavljenu od proevropskih partija, posebno u svjetlu nedavne ruske invazije na Ukrajinu i kontinuiranog uticaja proruskih političkih partija i narativa u Crnoj Gori.

“Politička odlučnost nove vlade mogla bi pomoći da se ubrza prijeko potrebni reformski proces, odražavajući kako rad koji je već obavljen na evropskim vrijednostima, tako i ogromnu volju građana Crne Gore da se pridruže Evropskoj uniji”, navode poslanici EP.

Evropski parlamentarci pozdravljaju kontinuirano i potpuno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući njenu osudu ruske invazije na Ukrajinu i punu podršku najnovijim sankcijama EU protiv Rusije.

Izvještaj takođe podstiče Evropsku komisiju da razmotri ekonomsku i finansijsku pomoć EU za zemlje Zapadnog Balkana koje su se pridružile sankcijama EU protiv Rusije kako bi ublažile njihove efekte na zemlje poput Crne Gore.

Poslanici Evropskog parlamenta zabrinuti su zbog rastućeg obima stranih i domaćih kampanja dezinformacija i sajber i hibridnih prijetnji, uključujući Rusiju i Kinu. Napominjući da se strano uplitanje može ostvariti i instrumentalizacijom vjerskih instituta, pozivaju na vjersku toleranciju u skladu sa crnogorskim ustavom i evropskim vrijednostima i principima.

Nakon glasanja odbora, izveštaj će biti stavljen na glasanje na plenarnoj sjednici u junu.

 

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније