Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.Č.J.

22. 04. 2024. 10:41 >> 11:17
Čitaj mi:

stupio na snagu zakon o upravljanju otpadom

Gazdić: Veliki sam optimista da ćemo zatvoriti poglavlje 27

Zakon o upravljanju otpadom danas stupa na snagu, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić i istakao da je veliki optimista kada je zatvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na upravljanje otpadom u pitanju.

Dan je planete zemlje i ovogodišnja tema je "Planeta protiv plastike" a želja je da se ukaže na koju štetu pravi plastika po zdravlje ljudi ali i planete.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je u emisiji Link Radija Crne Gore podsjetio da u našoj zemlji danas stupa na snagu Zakon o upravljanju otpadom.

"Upravljanje otpadom u Crnoj Gori je jedan od većih problema koje imamo jer je Crna Gora turistička zemlja i nije lijepo vidjeti deponije svuda po Crnoj Gori i smatram da je donošenje ovog zakona ključna stvar u rješavanju ovog problema i mislim da primjenom zakona možemo znatno riješiti ovaj problem", kazao je Gazdić.

On je kazao da bi u zakonu izmijenio dio koji se odnosi na kaznenu politiku.

"Mislim da uz edukaciju moramo obratiti pažnju i na kaznenu politiku. Novina je i mehanizam 'produžena odgovornost' gdje ćemo značajno uticati upravo na rješavanje problema plastike odnosno upravljanja tom vrstom otpada", kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine i dodao da su standardi koji se primjenjuju u Evropi preneseni i na ovaj zakon.

Gazdić je podsjetio da su sve zemlje koje su postale članice Evropske unije prije nas posljednje zatvorile poglavlje 27. Ipak, kada je Crna Gora u pitanju on je optimista jer, kako je kazao, imamo veliku podršku Evropske unije.

"Potrebna su značajna finansijska sredstva da ga zatvorimo ali ja sam veliki optimista jer čini se da imamo veliku podršku EU i stvari koje su bile kočnice zatvaranju ovog poglavlja riješene su posljednjih nekoliko mjeseci. To je upravo ovaj zakon koji je počeo da se radi 2017 - 2018. sada je završen. Donošenjem ključnih zakonskih rješenja mi smo sebi otvorili put za sprovođenje i rješavanje aktivnosti iz poglavlja 27", kazao je Gazdić ističući veliku podršku EU.

On je najavio da će uskoro biti uklonjena deponija otpadnih guma iz kanjona rijeke Cijevne.

"U kanjonu Cijevne se nalazi velika deponija otpadnih guma i mi smo sa Ministarstvom ekologije, Opštinom Tuzi i Deponijom Možura napravili akciju, otklonićemo i pravilno odložiti te otpadne gume", kazao je Gazdić.

Direktor Agencije ne naveo da je veliki broj akcija organizovan danas povodom Dana planete zemlje ali kako je kazao i tokom prethodne i ove godine.

Ukazao je i na veliki broj deponija u predjelu od kanjona Cijevne do podgoričkog naselja Konik.

"Prije nekoliko godina i prošle imali smo akcije čišćenja deponija na tom potezu. Situacija je loša i danas i biće organizovana akcija čišćenja i na tom dijelu u narednom periodu", kazao je Gazdić koji je istakao da uklanjanje divljih deponija košta.

"Dajte da zaustavimo da ne gubimo novac. Bolje uložiti u škole i parkove to je bačen novac", pozvao je Gazdić koji smatra da u Podgorici postoji dovoljan broj reciklažnih centara.

"Agencija ima trenutno 30 projekata na 80 zaposlenih. Ove godne dobili smo blizu 1,5 miliona eura projekata", kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

On je osudio napade na ekološkog aktivistu Vuka Vujisića koji se bori za očuvanje rijeka zbog eksploatacije šljunka i sve eko-ambasadore i volontere i sve one koji se bave tim poslom.

"Civilni sektor ima ljude koji mnogo znaju o pisanju i implementaciji projekata. Došli smo na ideju da napravimo grupu zaslužnih građana, NVO sektora i raznih oblasti i koji će svake godine biti eko-ambasadori koji će svojim načinom života i djelovanjem, građanima prenositi ideju o ekološkoj Crnoj Gori i poboljšanju ekološke svijesti građana. Okupili smo ih dali smo im sve resurse da se zajedno borimo. Mislim da smo napravili simbiozu koja lijepo funkcioniše", kazao je Gazdić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније