Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 11. 2020. 13:08 >> 13:09
2

DPS MOJKOVAC

"Božović se bavi politikom i prekrajanjem istorije"

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista zabrinjava što se ambasador Srbije Vladimir Božović, umjesto diplomatijom, “bez pardona bavi politikom i prekrajanjima istorije”, pokušavajući, kako navode, da pravi paralelu između dva nespojiva događaja - Mojkovačke bitke i Podgoričke skupštine.

Božović je juče izjavio da je velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, "kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Iz DPS-a smatraju da se ambasador na krajnje neprimjeren način i zlonamjerno, iskrivljujući istorijske činjenice bavi temom Mojkovačke bitke.

“Tada, kao malo ko u istoriji, žrtvovali su se Crnogorci za ideale slobode i spas susjedne države Srbije. Žrtvovali su se da bi pomogli srpskoj vojsci i sačuvali je od totalnog uništenja. Pri tom ne mareći za sopstvene žrtve. Eto to su istorijske činjenice.  Na žalost, istorijska je činjenica i da su Crnogorci, poslije ove i ovakve bitke, ostali bez svoje države, kao i bez svoje slobode, u političkom smislu te riječi. Ali je sloboda ponovo vraćena kroz obnovu državne nezavisnosti 21. maja 2006. Godine”, navodi se u saopštenju.

Volja i potreba crnogorskog naroda - da odbrane svoju zemlju i njenu slobodu, kažu u DPS-u, bila je jednaka tada, početkom XX i na dan istorijskog referenduma u XXI stoljeću.

“Sve ostalo su zlonamjerna tumačenja kojima su se bavili mnogi, a evo im se priključio i ambasador Srbije koji službuje u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zato dodatno zabrinjava što se Božović, umjesto diplomatijom, bez pardona bavi politikom i prekrajanjima istorije, pokušavajući praviti paralelu između dva nespojiva događaja - Mojkovačke bitke i Podgoričke skupštine”, navodi se u saopštenju.

Demokratska partija socijalista, kako su naveli, neće dozvoliti ovakva iskrivljavanja istorije, bilo od koga ona dolazila.

“Ovo poručujemo baš iz slobodarskog i antifašističkog mojkovačkog kraja, koji i danas baštini sjećanje na tu slavnu epopeju, i na njene aktere”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније