Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

15. 06. 2022. 17:27 >> 17:33
4

DAMJANOVIĆ - SIJARTO

Autoput Bar - Budimpešta je prioritet

Gradnja kompletne dionice auto-puta, u novoj geopolitičkoj postavci, ima značajno dalekosežnije efekte od regionalnih, pa bi trebalo ubrzati izgradnju preostalih dionica, sa Budimpeštom kao krajnjom tačkom.

To je ocijenjeno tokom sastanka ministra finansija Aleksandra Damjanovića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija da zbog jačanja privrednog povezivanja, analizirane su i moguće prilike za intenziviranje saradnje kroz projekte u željezničkoj infrastrukturi, poput rekonstrukcije pružne linije Bar - Beograd.

"Infrastrukturni projekti i povezivanje sa susjedima u vrhu je liste prioriteta Vlade Crne Gore, naročito u trenutku kada svjedočimo mijenjanju globalnih kanala snabdijevanja, kao posljedice rata u Ukrajini", naglasio je Damjanović, podsjetivši je da je inicijativi pune valorizacije saobraćajnog koridora Bar - Budimpešta privržen još iz perioda poslaničke aktivnosti.

Ministar je istakao da resor kojim rukovodi sagledava saobraćajne projekte kroz širu investicionu sliku, posebno uzimajući u obzir njihov efekat kroz zajedničku platformu sa Lukom Bar.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku su podsjetili na dvogodišnju zainteresovanost mađarske Exim banke za projekat auto-puta i refinansiranje kredita.

Damjanović je zahvalio na interesovanju mađarske strane za kapitalni projekat, navodeći da će Vlada detaljno sagledati inicijativu, a posebno sa aspekta ekonomske i finansijske isplativosti za Crnu Goru, analizirajući prihvatljivost kamatnih uslova i druge važne elemente.

Ministri su saglasni da su auto-put, željeznica, kao i Jadransko-jonska inicijativa strateški projekti iz ugla bržeg povezivanja i efikasnijeg korišćenja zajedničkih saobraćajnih i energetskih potencijala.

Sijarto je istakao zadovoljstvo namjerama intenziviranja saradnje, očekujući da će se uskoro preći na neophodne tehničke procedure u cilju realizacije obostrano značajnih projekata. Ukazao je da je neophodno jačati privredno povezivanje dviju zemalja, sagledavajući ozbiljne ekonomske interese i u bankarstvu i sektoru telekomunikacija.

Damjanović je kazao da cijeni način na koji Mađarska, poštujući evropske vrijednosti, štiti vitalne nacionalne interese, ocijenjujući da Crna Gora, kao mala i ranjiva ekonomija, treba da slijedi takav primjer.

On je naglasio spremnost Crne Gore da iskoristi pojačanu usredsređenost Evropske unije na Balkan radi ubrzavanja evropskih integracija, ističući de će ova Vlada nastojati da vrati i osnaži povjerenje naših evropskih partnera.

"Crna Gora jedan od strateških partnera Mađarske i njeno što skorije članstvo u EU bezrezervno podržavamo", poručio je Sijarto.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније