Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dušica Pavlović , TVCG ]

03. 06. 2022. 06:50 >> 06:45
4

SITUACIJA KULMINIRA

Brojni problemi u Plantažama isplivali na površinu

Situacija u nekadašnjem poljoprivrednom gigantu "13. jul - Plantaže" polako se približava kulminaciji. Brojni problemi koji su godinama sklanjani pod tepih isplivali su na površinu. Naša istraživačka redakcija prije dvije godine u serijalu emisije Mehanizam "Dvije boje vina" detaljno je prikazala da je opstanak te kompanije ugrožen i da su neophodne hitne mjere da bi se izbjegao scenario koji se danas dešava.

Kompanija Plantaže 13 jul, godinama je u finansijskim problemima koji su praktično prikrivani kroz različite metode od kojih je najupečatljiviji stanje i vrijednost zaliha. U serijalu emisije Mehanizam "Dvije boje vina", objavljenom 2020. godine, prikazali smo kako je uvećavanje vrijednosti zaliha knjiženo kao prihod koji je dovodio do pozitivnog rezultata poslovanja.

Insert iz emisije Mehanizam prvi dio: "2009. godine Plantaže su, prema finansijskim izvještajima, imale 18 miliona eura u zalihama. 2010. zalihe su narasle na 24 miliona eura. Na kraju 2014. iznosile su čak preko 40 miliona eura, a na kraju 2019. blizu 50 miliona eura. Umjesto profita koji je u finansijskim izvještajima od 2009. prikazivan u iznosima od milion i po do tri miliona eura, kada oduzmemo vrijednost za koju su povećavane zalihe, realan gubitak Plantaža kretao bi se uglavnom od oko 700 hiljada do čak 4 miliona eura, godišnje".

Pored brojnih problema koji su isplivali na površinu od 2020. do danas, stvarno stanje u kompaniji vidi se nakon što je urađena nova procjena zaliha 2021. Rezultat je gubitak u iznosu od 20 miliona eura.

Jedan od većih problema je propali posao sa fabrikom briketa. U partnerstvu sa kompanijom OMP inženjering Plantaže nijesu uspjele da naprave fabriku briketa i sve to je došlo na naplatu. Novo rukovodstvo podnijelo je prijavu protiv prethodnog zbog poravnanja za koje tvrde da je štetno za plantaže.

Insert iz emisije Mehanizam drugi dio: "Koliko je to poravnanje dobro za kompaniju Plantaže - pokazalo je i reagovanje advokata, koji su ih zastupali u sporu. Advokatski tim, koji čine Ana Đukanović i Marko Hajduković, prekinuli su saradnju sa Plantažama zato što je vansudsko poravnanje urađeno bez konsultacije sa njima. Zaključivanje ovakvog poravnanja dodatno čudi i zabrinjava pri činjenici da su nalazi i mišljenja vještaka mašinske, ekonomske i poljoprivredne struke, kao i iskazi vašeg menadžmenta i vaših zaposlenih, u cjelosti išli u korist Plantaža".

Pored 350 hiljada eura, OMP inženjering dobio je i zemlju u Kokotima. Ovo zemljište je dio kompleksa u Donjim Kokotima, za koji je, urbanističkim planom, predviđena servisno - skladišna zona. Pored ovih parcela prolazi i nova zaobilaznica, a sve to znači da vrijednost zemlje na ovom prostoru u budućnosti može da raste.

Prema dostupnim podacima Plantaže raspolažu sa preko 4 hiljade hektara zemljišta, od kojeg se veliki dio uopšte ne koristi, a svake godine treba da plate velike iznose na ime poreza na nepokretnosti, Glavnom gradu i Opštini Tuzi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније