Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

05. 05. 2022. 09:00 >> 09:27

BRAJOVIĆ

Montecargo za godinu od stečaja do pozitivnog poslovanja

Novi Odbor direktora i menadžment Montecarga uspio je, prema riječima njegovih predstavnika, da zaustavi putanju rasta gubitka te kompanije i iz sigurnog stečaja je dovede do pozitivnog poslovanja koje je za prva tri ovogodišnja mjeseca iznosilo 205 hiljada eura.

Predsjednik Odbora direktora Montecarga Miroslav Brajović, kazao je da u ovoj godini kreću sa akcionim planom da zatvore kompletnu neophodnu investiciju na voznim sredstvima.

„Sa tim dovodimo našu željezničku kompaniju u ravni sa mnogim željezničkim kompanijama u regionu“, naveo je Brajović u saopštenju.

On je rekao da je već završen tender za investicione opravke dvije elektro lokomotive, koje se već nalaze u dvije rumunske kompanije. Ukupna investicija će iznositi blizu 800 hiljada eura.

„Ništa manje nijesmo ušli u investiciju vagona, koji su već prošli tendersku proceduru. Radi se o oko 132 vagona i investicija će iznositi blizu 900 hiljada eura“, precizirao je Brajović.

Kompanija do polovine ove godine ima u planu i da raspiše tender za investicionu opravku još dvije elektro lokomotive u iznosu od 800 hiljada eura.

Brajović smatra da će ova godina biti investiciona, sa ukupnim ulaganjem u vozna sredstva od preko 2,5 miliona eura.

„Sve ove projekte radimo iz lično svojih sredstava i do danas nijesmo dobili pomoć od države ni jedan euro. Naravno da očekujemo od države da nam barem pomognu u davanju državne garancije, koju do danas još nijesmo dobili, a koju smo tražili za podizanje namjenskog kredita koji bi uložili u kupovinu novih voznih sredstava“, poručio je Brajović.

On je rekao da, pored vidljivog napretka Montecarga, više niko ne smije posumnjati u bolju budućnost kompanije.

„Ekonomski progres Montekarga i Luke Bar već je započet i ove dvije kompanije pišu istoriju u ekonomskom preporodu ne samo njih, već i države Crne Gore“, smatra Brajović.

On je podsjetio da je kompaniju Montecargo 12. marta prošle godine preuzeo novi Odbor direktora, čiji su članovi Slobodan Đukić, Marinko Medojević, Dejan Konatar i Veselin Kovač.

Prema rječima Brajovića, odmah po postavljanju novog izvršnog direktora, Vladimira Božovića, kreće se u reformu kompanije i velika investiciona ulaganja kako u lokomotivama, tako i u vagonima.

„Takođe se pristupa i vraćanju nagomilanih dugova koji su naslijeđeni od bivšeg rukovodstva, odnosno oko osam miliona akumuliranog gubitka“, rekao je Brajović.

Za prva tri mjeseca prošle godine gubitak iznosi 490,59 hiljada eura, a već sa četvrtim mjesecom se povećava na 900 hiljada eura.

„Da nijesmo uspjeli zaustaviti putanju rasta gubitka, poslovnu prošlu godinu bi završili sa gubitkom od oko dva miliona eura, gdje kompanija ide u siguran stečaj“, tvrdi Brajović.

Kompanija u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju posluje sa dobitkom u iznosu od 156,52 hiljade eura, tako da se iz minusa prelazi u plus.

„Novi Odbor direktora, kao i menadžment, uspijeva završiti poslovnu prošlu godinu sa gubitkom naslijeđenog četvoromjesečnog bilansa iz prošle godine, a to je 946,47 hiljada eura. A već za prva tri mjeseca ove godine, Montecargo bilježi pozitivno poslovanje u iznosu od 205 hiljada eura“, kazao je Brajović.

On je rekao da se ušlo i u protokol vraćanja naslijeđenih dugova i da je zaostali dug iz 2020. godine kompanija u prošloj godini uspijela da vrati u ukupnom iznosu od 2,18 miliona eura.

„U prvom kvartalu ove godine Upravi prihoda i carina smo uplatili 322,91 hiljadu EUR, Elektroprivredi 99,24 hiljade eura, Željezničkoj infrastrukuri 190,42 hiljade eura i Održavanju željezničkih voznih sredstava 265,44 hiljade eura, što ukupno iznosi 878 hiljada eura“, precizirao je Brajović.

Pored naslijeđenog duga, kompanija se našla u nezavidnom položaju sa voznim sredstvima, gdje se hitno moralo ući u investicije istih.

„Tako je, za godinu poslovanja Montecarga, vraćen dug u iznosu od 3,06 miliona eura. Na to treba dodati izvršene investicije na voznim sredstvima u iznosu 811,56 hiljada eura, što ukupno iznosi 3,87 miliona eura“, dodao je Brajović.

On je naglasio da su se u prošloj godini redovno izmirivale zarade zaposlenim u iznosu od 1,96 miliona EUR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније