Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

01. 04. 2022. 14:03 >> 14:05

TRŽIŠNA INSPEKCIJA

Oduzeta roba vrijedna 16.000 eura

U pojačanom nadzoru intelektualne svojine Tržišna inspekcija oduzela je 677 komada robe vrijedna 16.000 eura. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 34 prekršajna naloga od 25.100 eura.

Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za tržišnu inspekciju je tokom marta sprovodila pojačan nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u skladu sa Zakonom o primjeni propisa kojima se uređuje zaštita prava intelektualne svojine, Zakonom o žigu i Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

“Tokom pojačanog nadzora, tržišni inspektori su po službenoj dužnosti i po zahtjevima nosilaca prava, izvršili ukupno 217 kontrola u oblasti industrijske svojine, prilikom čega su kod 29 subjekata nadzora otkrivene nepravilnosti, zbog čega je izdato 29 rješenja i oduzeto 677 komada robe rijedna 16.000 . Takođe, zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 25.10 eura i pokrenuto je ukupno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, saopšteno je iz tržišne inspekcije.

Nadzor je bio usmjeren na promet tekstila, obuće, odjeće, auto-djelova u skladu sa Zakonom o žigu, kao i na promet CD-ova i DVD-ova, fotokopirnice i umnožavanje računarskih programa u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

“Zbog postizanja maksimalne efikasnosti organizovana je i dvodnevna razmjena inspektora između gradova, kako bi se iskontrolisao veći broj subjekata nadzora”, navodi se u saopštenju.

Kontrole su se vršile i u oblasti prometa optičkih diskova pri čemu je utvrđena jedna nepravilnost i oduzeto je 10 CD-ova, kao i u oblasti korišćenja softvera pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti.

”Ovom prilikom obavještavamo privredne subjekte da će Tržišna inspekcija nastaviti sa nadzorom nad primjenom zakona koji uređuju zaštitu prava intelektualne svojine. Apelujemo na potrošače da ne kupuju krivotvorene proizvode i na taj način učestvuju u ovakvom vidu nelagalnog poslovanja i da ukoliko na tržištu primjete krivotvorenu robu, o tome obavijeste Upravu za inspekcijske poslove – Odsjek za tržišnu inspekciju putem Call centra 080 555 555”, zaključili su iz inspekcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније