Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina ]

29. 04. 2024. 14:49 >> 14:50
Čitaj mi:

Ministarstvo kulture i medija

Poziv za uključivanje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Ministarstvo kulture i medija (MKM) pozvalo je nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja organizovanjem programa, uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Iz MKM-a su kazali da je ustanovljena praksa da muzeji, u okviru obilježavanja, budu otvoreni do kasnih večernjih sati i da zainteresovanim posjetiocima besplatno omoguće uvid u svoje programske sadržaje.

Navodi se da Međunarodni savjet muzeja (ICOM) od 1977. godine obilježava Međunarodni dan muzeja (IMD), koji predstavlja jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu.

“Cilj obilježavanja Dana muzeja je podizanje svijesti o značaju muzeja kao sredstva kulturne razmjene, bogaćenja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, aktivnosti koje se organizuju povodom obilježavanja mogu trajati dan, vikend ili cijelu nedjelju.

Iz MKM-a su rekli da je ovogodišnja tema „Muzeji za obrazovanje i istraživanje“, čime se naglašava ključna uloga ustanova kulture u obezbjeđivanju holističkog obrazovanja.

“Muzeji služe kao dinamični obrazovni habovi, podstičući radoznalost, kreativnost i kritičko razmišljanje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je učešće na manifestaciji prilika da učesnici implementiraju partnerstva sa školama, udruženjima, bibliotekama, drugim muzejima, zalažu se za važniju ulogu muzeja u društvenoj zajednici tako što će institucije lokalne i nacionalne vlasti upoznati sa svojim aktivnostima i ukazati na njihov značaj za širu javnost.

Dodaje se da je učešće na manifestaciji prilika i da učesnici šire informacije o Međunarodnom danu muzeja preko lokalne štampe, društvenih mreža i web stranica i da učine svoje aktivnosti međunarodno vidljivim, tako što će sa ICOM-om podijeliti informacije o događajima povodom obilježavanja IMD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније