Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Večernji list ]

15. 05. 2024. 12:17 >> 13:44
22
Čitaj mi:

"Ne manipulišite žrtvama u političke svrhe"

Hrvatska negira genocid u Jasenovcu, a Srbija u Srebrenici

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na prijedlog predsjednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Opštoj skupštini.

"Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanaost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU", piše "Večernji list".

Hrvatska je odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, crnogorskim vlastima iznijela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje te zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije da odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore, kaže se, između ostalog u noti.

"Srbija nije odgovorna za navodni genocid"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici.

On je nedavno rekao da jeste učinjen užasan zločin i da, kada Srbija bude podnosila predloge rezolucija recimo o Jasenovcu ili o Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima, neće da kaže ko je to počinio.

Predsjednik Srbije je i dodao da je u Srebrenici svakako počinjen užasan zločin i nije bio problem da neko iz Srbije dođe i izrazi žaljenje i pijatet.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније