Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ BBC ]

15. 05. 2024. 15:17 >> 07:51
4
Čitaj mi:

LIVE BLOG

Fico operisan, nije u životnoj opasnosti

Na slovačkog premijera Roberta Ficoa pucano je danas u gradu Handlova, javljaju lokalni mediji. On je životno ugrožen i transportovan ka obližnjem gradu Banska Bistrica. Osumnjičeni napadač je priveden. Live Blog pratite na dnu teksta.

  

Šta znamo do sada:

  • Ustrijeljen je i ranjen dok je napuštao sjednicu vlade u centralnom gradu Handlova
  • Zvaničnici kažu da je on u životnoj opasnosti i da je na liječenju u bolnici
  • Dok je Fico pozdravljao gomilu ispred kulturnog centra u kojem je održana sjednica vlade, čulo se nekoliko ispaljenih hitaca prije nego što ga je njegovo obezbjeđenje ubacilo u automobil
  • Fico pogođen u stomak, ruku i nogu, a na fotografijama se vidi kako policija privodi osumnjičenog
  • Helikopterom je prebačen u obližnju bolnicu prije nego što je kasnije prebačen u drugu u Banskoj Bistrici, istočno od Handlove

Fico je ranjen ispred kulturnog centra u gradu Handlova, gdje je održana sjednica vlade, navodi se u izvještajima.

Čulo se nekoliko pucnjeva, javljaju novinari sa lica mjesta.

Slovački lider je prebačen u bolnicu, a policija je privela njegovog navodnog napadača.

Handlova se nalazi oko 180 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave.

Svjedok je kazao za veb-sajt "Dennik N" da je čuo tri ili četiri pucnja i vidio kako Fico pada na zemlju. Vidio je rane na njegovoj glavi i grudima.

Obezbjeđenje mu je brzo pomoglo da ustane sa klupe i uguralo ga u automobil. U lokalnim izvještajima se navodi i da je potom helikopterom prebačen u obližnju bolnicu prije nego što je kasnije prebačen u drugu bolnicu u Bratislavi.

Na snimku se vidi nekoliko prolaznika, kao i policija koja hapsi osumnjičenog ispred kulturnog centra u Handlovoj. Čovjek, koji je nosio plavu košulju, tada je viđen kako sjedi na zemlji, sa rukama vezanim na leđima. BBC još nije verifikovao snimak.

U svojoj prvoj reakciji na pucnjavu, odlazeća predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana "brutalnim i nemilosrdnim" napadom na premijera i poželjela mu je snage da se oporavi.

BBC podsjeća da se Fico vratio na vlast u Slovačkoj nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije. 

Njegovih prvih nekoliko mjeseci na mjestu premijera pokazalo se politički veoma spornim.

U januaru je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a prošlog mjeseca je progurao planove za ukidanje javnog emitera RTVS.

22:46

Zamjenik slovačkog premijera: Fico operisan, vjerujem da će preživjeti

Zamjenik slovačkog premijera rekao je za BBC da vjeruje da će premijer Robert Fico "preživjeti" i da više nije u životnoj opasnosti.

Tomaš Taraba je takođe kritikovao opozicione stranke, optužujući ih da koriste "lažne narative" i da Fica slikaju kao "skoro čudovište".

"Bio sam veoma šokiran... na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti", rekao je on.

On je dalje rekao da je pucnjavu "iz blizine" izvršio jedan stariji muškarac.

"Teško je povrijeđen - jedan metak je otišao u stomak, a drugi u zglob - odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju", rekao je Taraba.

Опширније

21:20

Ministar odbrane: "Još je u operacionoj sali, operacija je u toku“

Prema riječima ministra odbrane Roberta Kalinjaka, predstavnici vlasti još nemaju dobre vijesti.

"Još je u operacionoj sali, operacija je u toku“, dodao je on. Operacija traje više od tri i po sata", rekao je.

Time je demantovao vijesti koje je donio TA3 da je premijer već u stabilnom stanju nakon operacije i komunicira.

"Za nas tragični dan znači borbu za život premijera", rekao je ministar odbrane Robert Kalinjak.

Опширније

20:46

Slovački zvaničnici: Fico i dalje na operaciji, stanje ozbiljno, pokrenuta istraga 

Slovački zvaničnici saopštili su danas da je premijer Roberta Fico na koga je izvršen atentat i dalje na operaciji i teškog zdravstvenog stanja i da će istraga o napadu biti otvorena što je prije moguće, prenosi agencija Beta. 

Ministar rada Erik Tomaš kazao je za TV Markizu da je premijerovo zdravstveno stanje ozbiljno, da je i dalje na operaciji koja će biti duža jer je napadač koji je pucao vatrenim oružjem u Fica pogodio nekoliko organa.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je da će napad na Roberta Fica biti istražen "što je prije moguće", i dodao da Slovačka "proživljava najgori dan svoje demokratije".

"Prvi put za 31 godinu naše demokratske suverene republike desilo se da je neko odlučio da političko mišljenje iskaže ne na izborima, već oružjem", napisao je Šutaj-Eštok na Fejsbuku.

On je dodao da pokušaj atentata "zaslužuje zajedničku i nedvosmislenu osudu", ali je upozorio na opasnost od "širenja političke mržnje".

Опширније

19:28

Koja kazna prijeti napadaču na Fica?

Šef odjeljenja za teške kriminalne radnje u Generalnom tužilaštvu Jan Hrivnak krenuo je u Handlovu, prenose slovački mediji.

On će nadgledati istragu.

Djelo bi trebalo kvalifikovati kao pokušaj ubistva sa predumišljajem, gdje je zaprijećena kazna od 25 godina zatvora do doživotnog zatvora.

Foto: Beta/AP/RADOVAN STOKLASA

Опширније

18:48

Video: Objavljen trenutak kada je pucano na Fica

Objavljen je prvi snimak pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

Upozorenje: Video je uznemirujuć

 

Опширније

17:47

Novoizabrani predsjednik Slovačke: Užasnut sam

Novoizabrani predsjednik i Ficov saveznik Peter Pelegrini rekao je da je "užasnut" kada je čuo da je Fico bio "meta pokušaja atentata".

"Užasnut sam kuda mržnja prema drugačijem političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo sa svime, ali postoji mnogo načina da demokratski i legalno izrazite svoje neslaganje", rekao je on.

On je dodao da različita politička mišljenja treba iznositi na biračkim mjestima, a ne oružjem.

Опширније

17:30

Svjedok atentata: Čuli smo tri pucnja

„Čuo sam tri ili četiri pucnja. Vidio sam kako ga podižu sa zemlje. Napadač je naknadno uhapšen“, opisao je incident za Aktuality.sk novinar Daniel Vražda.

Опширније

17:15

Policija ogradila bolnicu u kojoj se nalazi Ficoa

Ulaz u Hitnu pomoć Ruzveltove bolnice ogradila je policija. Prisutni su i ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova i načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok, javljaju slovački mediji.

Опширније

17:00

Slovački mediji: Policija identifikovala napadača

Kako piše slovački medij Aktuality.sk, napadač je imao pištolj u legalnom posjedu. Policija ga je privela nakon napada.

Osumnjičeni za napad na premijera Slovačke je 71-godišnji J.C. iz Levica, koji je vjerovatno legalno posjedovao oružje iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca u premijera.

Na internetu su se pojavile tvrdnje svjedoka da je prvo viknuo na Roberta Ficoa, koji mu je potom prišao da se rukuje. Zatim je pucao u njega.

Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada. Trenutno je u pritvoru, slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.

Foto: Beta/AP/Radovan Stoklasa

Опширније

16:32

Šta znamo o stanju Fica?

Nepotvrđeni izvještaji očevidaca kažu da je Ficoa upucan u ruke, noge i stomak, ali to BBC nije mogao da provjeri.

Njegovi tjelohranitelji su viđeni kako mu pomažu da dođe do automobila ubrzo nakon pucnjave.

Premijerovo osoblje je od tada saopštilo da je prebačen u obližnju bolnicu jer bi transfer do glavnog grada Bratislave trajao predugo, a smatra se da je njegovo stanje kritično.

Опширније

15:17

Fico u životnoj opasnoti, više puta upucan

Fejsbuk stranica Roberta Ficoa obavila je ažuriranje. 

U njemu se navodi da je slovački premijer "više puta upucan i da je trenutno u životnoj opasnosti" i da se helikopterom prevozi u obližnji grad Banska Bistrica.

 

Опширније

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније