Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

08. 12. 2021. 12:57 >> 12:58

ENERGETSKI BILANS

ASP: "Bez ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja 2022."

Energetskim bilansom za 2022. godinu, koji je usvojila Vlada Crne Gore, predviđen je rad Termoelektrane (TE) u Pljevljima u punom kapacitetu tokom naredne godine i nije planiran manji broj radnih sati tog energetskog objekta, zbog njene ekološke rekonstrukcije, saopštila je Akcija za socijalnu pravdu.

Kako je saopšteno iz ove NVO, energetski bilans usvojen je na jednoj od posljednjih sjednica Vlade.

"Tim osnovnim dokumentom za proizvodnju i potrošnju struje u zemlji je planirano da TE proizvede 1,3 hiljade gigavata električne energije, koliko je proizvela protekle godine, a očekuje se da toliki nivo proizvodnje bude ostvaren i do kraja ove godine", napominju iz Akcije za socijalnu pravdu.

Kako su istakli, planirana proizvodnja iz TE Pljevlja u narednoj godini je oko 38 odsto od ukupno planirane proizvodnje energije u zemlji, "dok Energetski bilans navodi redovni remont TE u aprilu i maju 2022. godine, ali ne pominje manji broj radnih sati zbog projekta ekološke rekonstrukcije".

"Posao ekološke rekonstrukcije, zaključen na 54 miliona, uz već sada potencijalno uvećanje od 15 miliona, 'tapka u mjestu' već godinu i po, ali menadžment Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ne preduzima ništa da raskine ugovor zaključen u kontroverznoj tenderskoj proceduri. TE Pljevlja je dozvoljeni broj rada od 20 hiljada radnih sati potrošila krajem prošle godine i od tada radi suprotno pravilima Evropske energetske zajednice (EEZ), što je kršenje međunarodno preuzetih obaveza zemlje", upozorili su iz Akcije za socijalnu pravdu.

Podsjećaju kako su nedavno objelodanili da je "u takozvanom tranzicionom periodu prošle godine bivša Vlada tražila od EEZ da potrošeni radni sati TE Pljevlja budu izuzeti u godinama pogođenim Covid epidemijom i sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine".

"To bi značilo da sve što je TE Pljevlja potrošila od marta 2020. godine i što će potrošiti u narednom periodu, dok se ne pronađe efikasna vakcina, se ne bi računalo u dozvoljenih 20 hiljada radnih sati, čime bi praktično bio odobren nastavak rada pljevaljske elektrane i u narednim godinama. Nova Vlada je više puta saopštila da za TE Pljevlja pokušava da pronađe rješenje u pregovorima sa EEZ, u kojoj je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena. ASP se uz podršku norveške Minor fondacije za velike izazove bavi pitanjem pravedne tranzicije za grad Pljevlja, u svijetlu opšte poznatih činjenica da će rad TE u Evropi u neko dogledno vrijeme morati da postane prošlost", saopštila je Akcija za socijalnu pravdu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније