Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

27. 11. 2021. 19:29 >> 22:33
30

"FRANCE24" O AUTOPUTU

Jake sumnje da je bilo korupcije u Crnoj Gori

Teret zbog izgradnje autoputa pao je na novu Vladu Crne Gore i pogoršao je jake sumnje u korupciju vezano za to gradilište, ukazala je francuska državna televizija "France24". Kako su naveli u izvještaju o projektu autoputa u Crnoj Gori, izgradnja kasni već dvije godine.

"U Crnoj Gori, izgradnja autoputa za otvaranje ove balkanske države - što je projekat pokrenut 2014. godine - sada kasni više od dvije godine. Sa svojim visokim ekološkim i finansijskim troškovima (više od milijardu dolara), ovaj faraonski projekat je opasno povećao dug zemlje od 600.000 stanovnika", javila je francuska državna televizija.

Kako se ističe, posao finansira kineska banka, a najvećim dijelom ga izvode kineska državna kompanija i lokalna firma bliska prethodnoj vladi, koja je potpisala ugovor.

"Ali ako Crna Gora ne plati svoj kredit, ugovor predviđa da se država mora odreći suvereniteta nad određenim djelovima svoje teritorije. Ovaj teret pao je na novu vladu ove zemlje i pogoršao je jake sumnje u korupciju vezano za ovo gradilište", navela je "France 24". 

Kako se tvrdi, projekat autoputa je dio "Novog puta svile", odnosno ambicioznog projekta investicija u infrastrukturu u inostranstvu koji je pokrenuo zvanični Peking 2013. godine.

"Moderna verzija ovog trgovinskog koridora sastoji se od kopnene komponente – sa uspostavljanjem ili finansiranjem željeznice između Kine i Evrope – i pomorska komponenta, koja uključuje ulaganja u desetine luka širom svijeta kako bi se olakšala kineska trgovina", navela je u svom izvještaju "France24".

U prilogu francuske televizije sagovornici su, između ostalih, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, predstavnik NVO Green Home Azra Vuković, Lazar Grdinić iz MANS-a, bivši ministar saobraćaja Ivan Brajović, profesor Mladen Ulićević, predsjednik kolašinske opštine Milosav Bulatović, mještani sela duž auto puta i predstavnici kompanije Bemaks.

U prilogu se navodi da lokalna novinarska udruženja smatraju kako je Ranko Ubović iz Podgorice pravi vlasnik Bemaksa, a objavljene su i njegove fotografije, kao i fotografije nekadašnjeg lokala "Grand" u Podgorici, gdje se, kako se tvrdi, okupljala ekipa oko šefa države Mila Đukanovića a čiji je navodno Ubović bio suvlasnik. Prikazan je i preduzetnik Zoran-Ćoćo Bećirović, koga su novinari pokušali da kontaktiraju, ali nije htio da odgovara. Ukazano je da povezivan sa sumjivim poslovima ali da on negira sve optužbe. 

Kako se naglašava u prilogu, Crna Gora mora da pozajmi još novca da bi mogla da završi kompletno autoput. Prilog je naslovljen "Crnogorski put od milijardu dolara u nigdje".

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније