Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Irena Rašović, TVCG ]

14. 12. 2022. 07:07 >> 08:53

NA KORAK OD PREVENTIVNE ZAŠTITE

"Zaustaviti devastaciju i nelegalnu gradnju u maslinjacima"

“Hiljadu godina stare masline Valdanosa i Ulcinjskog maslinjaka, kao jedan unikatni pejzaž, zaslužuju hitnu reakciju”, pisalo je u inicijativi ulcinjskih nevladinih organizacija koje su zatražile preventivnu zaštitu tog prostora. Na to ih je podstakla pretjerana urbanizacija i kako su naveli, žmurenje na nezakonite radnje na štetu bisera cijele istočne obale Jadranskog mora.

“U maslinjaku imamo masline koje su stare gotovo 2000 godina. Pritom, govorimo samo o istraženom dijelu. Samo to je dovoljno da nas motiviše da radimo na održavanju i zaštiti pejzaža, a mi na tom prostoru imamo i originalnu kaldrmu, nevjerovatne kilometre suhomeđe, česme”, ističe Zanepa Lika, direktorica NVO “Martin Šnajder Jakobi”, organizacije koja je tražila zaštitu tog područja.

Ona u emisiji "Ekovizija" naglašava da nije u pitanju nikakvo uskraćivanje nečijeg profita, već zaštita javnog, odnosno državnog interesa.

Da je uvala Valdanos, na kojoj se nalazi na hiljade stabala masline koje su prošle godine vraćene vlasnicima, prostor izuzetne vrijednosti koji je potrebno zaštititi, potvrđuje i Stručna analiza o potrebi preventivne zaštite lokaliteta “Maslinada Ulcinj sa uvalom Valdanos“ koju je uradila Agencija za zaštitu životne sredine.

“Privremena zaštita znači da će se tim područjem u periodu od tri godine upravljati tako da se onemogući bilo kakva devastacija ili izgradnja određenih objekata koji nisu u skladu sa tim prostorom”, objašnjava Gordana Kasom iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Cilj je da revitalizujemo maslinjak koji je bio zapušten preko 40 godina, a da se, onaj ostali dio kojim se na bolji način upravljalo, izuzme od gradnje. Važno je da se napravi popis svih stabala masline, da se uradi detaljna studija tog pejzaža i da se daju smjernice kako se tim prostorom treba upravljati”, naveo je Kasom.

Briga o zaštiti područja, nakon završetka kompletne procedure, biće na opštini Ulcinj, koja se ne može pohvaliti efikasnošću sprovođenja dosadašnjih akata zaštite tog i sličnih područja.

“Opština će, preko novoformiranog sekretarijata, već naredne godine izdvojiti značajna sredstva za revitalizaciju maslinjaka”, najavljuje Zećarija Sulejmanović, sekretarka za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju u Opštini Ulcinj.

“Moja apel je, znajući za trend nelegalne gradnje nošene pohlepom, da to ne dopustimo, da pokažemo visoku svijest tako što ćemo da poštujemo ovo bogatstvo koje imamo i da ga valorizujemo na pravi način kako nauka kaže”, naglašava ona.

Da država i vlasnici nemaju isti ugao posmatranja moglo se čuti na javnoj raspravi o nacrtu studije.

Vlasnici zamjeraju što nijesu bili uključeni u izradu dokumenta, što on ne nudi konkretna rješenja u pogledu zaštite, niti pominje finansijska sredstva koja su potrebna za obnavljanje i održavanje maslinjaka.

Za upravljanje takvim blagom očekuju veću podršku države, kako je, kažu slučaj u evropskim zemljama.

Takođe navode da su maslinjaci i do sada bili zaštićeni raznim zakonima, prostornim planovima i slično, ali da ti dokumenti nijesu zaštitili maslinjake od nelegalne gradnje i devastacije. Smatraju da je u svemu mnogo problema koji se ne mogu rješavati bez učešća predstavnika maslinara.

U Agenciji ističu da im je cilj da kroz javne rasprave i mogućnost primjedbi i sugestija dođu do zajedničkog stava, “ali prije svega da vlasnici shvate koje benefite mogu imati, a ti benefiti nisu mali”.

Nakon usaglašavanja akata i procedure u Ministarstvima poljoprivrede i zaštite životne sredine, odluku o zaštiti donosi Opština Ulcinj koja će i preuzeti odgovornost za samu zaštitu područja.

“Ulcinj ima problem sa nelegalnom gradnjom. Već smo previše izgradili i puno toga uništili. Krajnji je momenat da zaštitimo ovo što je ostalo. To je naša dužnost za buduća pokoljenja”, zaključuje Zanepa Lika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније