Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Б. [ RSE ]

15. 11. 2022. 23:20 >> 23:25

POZIV SA COP27

EU podržava postepeno ukidanje svih fosilnih goriva

Evropska unija podržava poziv Indije da postepeno smanji upotrebu fosilnih goriva kao dio sporazuma COP27, izjavio je danas šef klimatske politike EU Frans Timermans, pod uslovom da to ne oslabi prethodne sporazume o smanjenju upotrebe uglja.

Indija, drugi najveći svjetski kupac uglja, želi da se zemlje dogovore o postepenom ukidanju svih fosilnih goriva na samitu UN-a o klimi u Egiptu, umjesto sporazuma o postepenom ukidanju uglja koji je dogovoren na COP26 prošle godine.

"Mi podržavamo svaki poziv da se postepeno ukidaju sva fosilna goriva", rekao je Timermans na konferenciji za novinare.

"Ali takođe moramo osigurati da ovaj poziv ne umanji ranije sporazume koje smo imali o postupnom smanjenju uglja, tako da ovo dolazi pored onoga što smo već dogovorili u Glasgovu, onda će EU podržati ovaj prijedlog", kazao je on.

Oni koji najviše zagađuju su ti koji "treba da plate najviše kako bi planetu sklonili sa ovog koloseka klimatske krize", poručio je tokom samita predsjednik Afričke unije Maki Sal.

Predlog bi mogao biti od koristi Indiji ublažavanjem globalnog fokusa na upotrebu uglja. Ali će se vjerovatno suočiti i s oštrim protivljenjem zemalja u razvoju koje imaju bogata nalazišta nafte i plina koje žele izbjeći ograničavanje njihove upotrebe.

"Odlučno smo ukazali da nam treba omogućiti održivo istraživanje naših resursa nafte i gasa", rekla je za Rojters Irene Batebe, stalna sekretarka u ministarstvu energetike Ugande.

"Za nas, a to je stav Afričke unije, ne bismo se zalagali za fazu smanjivanja, osim ako faza smanjivanja nije jasno definisana, jer mnogi od nas otkrivaju nove resurse", rekla je Batebe.

Zvaničnik saudijskog ministarstva energetike i pregovarač COP27, Khalid Abuleif, rekao je da je njegova zemlja, najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte, zabrinuta da će konačni razgovori "demonizirati" industriju fosilnih goriva.

Timermans je rekao da EU ne želi da diktira investicioni plan neke zemlje, već želi da pošalje upozorenje o ulaganju u fosilna goriva.

Egipatsko predsjedavanje samitom o klimi COP27 objavilo je u ponedjeljak naveče skicu mogućeg dogovora, sa stavkama u kojima se navode mnoga pitanja koja su zemlje tražile da budu uključena.

Dokument se ne odnosi na fosilna goriva, iako je portparol samita kasnije rekao da lista nije velika i da ne sadrži jezik koji bi se koristio u konačnoj verziji.

Samit o klimi otvoren je 6. novembra i traje do 18. novembra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније