Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

06. 11. 2022. 16:17 >> 16:40

VIŠE OD 120 LIDERA U EGIPTU

Počeo Samit UN-a o klimi

Samit UN o klimatskim promjenama otvoren je danas u Egiptu upozorenjem da naša planeta "šalje signal za pomoć".

Generalni sekretar Antonio Gutereš komentarisao je jučerašnji izvještaj UN-a, u kojem se navodi da je proteklih osam godina najtopliji period u istoriji planete.

Očekuje se da više od 120 svjetskih lidera prisustvuje samitu poznatom kao COP27 u ljetovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru i to će biti početak dvonedjeljnih pregovora između zemalja o klimatskim akcijama.

Predsjednik COP27, egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri, pozvao je lidere da ne dozvole da kriza hrane i energije u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu stanu na put djelovanju u pripremi za klimatske promjene.

"Svima nama u Šarm el Šeiku treba da bude jasno da moramo pokazati veličinu i spremnost da se suočimo sa izazovima, kao čvrstu riješenost da ih prevaziđemo", rekao je Šukri.

Potrebu za hitnom akcijom pokazao je posljednji izvještaj Svjetske meteorološke organizacije UN- a.

Gutereš je na konferenciji poslao video poruku u kojoj je izvještaj o stanju globalne klime za 2022. nazvao "hronikom klimatskog haosa".

U njemu naučnici procjenjuju da su globalne temperature sada porasle za 1,15 stepeni Celzijusa od predindustrijskog doba i naglašavaju da je posljednjih osam godina na putu da bude najtoplije zabilježen period.

Izvještaj je takođe upozorio na druge široke uticaje klimatskih promjena, uključujući ubrzanje podizanja nivoa mora, rekordne gubitke mase glečera i rekordne toplotne talase.

Gutereš je rekao da u svijetlu ovih nalaza, COP27 mora biti mjesto za hitne i kredibilne klimatske akcije.

Stvarni početak COP- a je, zapravo, sjutra, kada počinje Samit svjetskih lidera, trenutak u kojem se očekuje da šefovi država i lideri vlada iznesu petominutna obraćanja u kojima izlažu šta žele od sastanka. Na sastanku lidera prisustvovaće i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Svjetski lideri govoriće u ponedeljak i utorak, a kada odu, delegati konferencije prelaze na posao pregovora.

Na prošlogodišnjem samitu u Glazgovu dogovoreno je nekoliko obećanja:
- "postupno smanjenje" upotrebe uglja, jednog od fosilnih goriva koje najviše zagađuje;
- zaustavljanje krčenja šuma do 2030. godine;
- smanjenje emisije metana za 30 osto do 2030. godine;
- podnošenje UN-u novih klimatskihe akcionih planova.

Zemlje u razvoju, iz grupe V20, koje najviše pogađaju klimatske promjene, ranije su najavile da zahtijevaju da se ispoštuju prethodne obaveze finansiranja. Ove zemlje zahtijevaju da se povede diskusija o finansiranju "gubitaka i štete", odnosno da im se ponudi novac koji će im pomoći da se izbore sa gubicima sa kojima se već suočavaju usljed klimatskih promjena, a ne samo novac koji im je obećan da bi se pripremile za buduće uticaje koji slijede. Nakon intenzivnih pregovora, ovo pitanje je na zvaničnom dnevnom redu COP27 konferencije.

Pored svih formalnih pregovora, tokom dvije sedmice biće održane stotine događaja, poput konferencija, okruglih stolova, radionica, izložbi, sastanaka poslovnih grupa, velikih korporacija, strukovnih organizacija, akademske zajednice, umjetnika i modnih zajednica iz cijelog svijeta.

Protesti, koji su obično živopisna karakteristika svih COP samita, vjerovatno će biti ugušeni. Grupe za ljudska prava procjenjuju da je zemlja imala čak 60 hiljada političkih zatvorenika, od kojih su mnogi pritvoreni bez suđenja.

Ministar Šukri je najavio da će u Šarm el Šeiku biti izdvojen prostor za održavanje protesta. Međutim, egipatski aktivisti su već saopštili da mnoge lokalne, ali i internacionalne ekološke grupe nijesu mogle da se registruju za konferenciju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније