Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.

29. 01. 2022. 14:35 >> 14:49

ZAVRŠENA KONTROLA

UIP: Radovi u istražnoj bušotini u skladu sa planom

Uprava za inspekcijske poslove je preko inspekcije za ugljovodonike i ekološke inspekcije vršila nadzor nad radovima na istražnoj bušotini u Crnogorskom podmorju, a koji su otpočeti u martu mjesecu prošle godine od strane italijansko-ruske kompanije “Eni -Novatek”. Radovi su se, kako navode iz UIP-a, izvodili po Planu i Programu koji su urađeni na osnovu Ugovora o koncesiji.

"Nadležne inspekcije svakodnevno su dobijale izvještaje o bušenju, geološke izvještaje te izvještaje o isplaci na osnovu kojih su kontrolisani radovi, pa je brodom koncesionara, jednom mjesečno, obilažena zaštitna zona oko platforme, zajedno sa CETI-jem koji je vršio uzorkovanje vode oko postrojenja u cilju ispitivanja kvaliteta vode", navode iz UIP-a.

Napominju da su tokom operacije bušenja uzimani uzorci stijenskog materijala prema Planu i Programu i ovi uzorci su uskladišteni u Luci Bar i isti se prerađuje u Hemosan doo Bar u cilju inertizacije.

"Nakon prerade vršila su se više puta laboratorijska ispitivanja karaktera otpada koja su pokazala da se radi o neopasnom otpadu i isti se kao takav odlagao na deponiju Možura", navode u saopštenju.

Kako kažu, nakon dostizanja dubine od 5953m i ulaska u rezervoar prekinuti su radovi na bušenju i započeti su radovi na cementiranju i zatvaranju bušotine.

"Ovo podrazumijeva i izvlačenje opreme iz bušotine, nakon čega će Institut za biologiju mora izvršiti snimanje morskog dna i upoređivanje sa tzv. nultim stanjem (prije bušenja) u cilju utvrđivanja da li je bilo negativnih uticaja na ekosistem", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније