Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

25. 03. 2024. 13:18 >> 13:18

INSTITUT ALTERNATIVA

Reforma inspekcijskog nadzora nakon analize stanja i rezultata

Iz Instituta alternativa pozvali su vladu i Ministarstvo javne uprave da reformi inspekcijskog nadzora pristupe tek nakon što odrade analizu stanja i rezultata rada i Uprave za inspekcijske poslove i inspekcija koje djeluju u okviru ministarstava, kazali su iz NVO Institut aleternativa.

Smatraju da nadležni u odnosu na to pitanje treba da planiraju dalje aktivnosti.

Iz Institut alternativa su uputili vladi i ministarstvu jer smatraju da su promjene modela funkcionisanja državnih organa opravdane, ali se, kako ističu, moraju sprovoditi na osnovu analiza, strateški se planirati i biti u skladu sa onim što su već postavljeni strateški ciljevi u oblasti reforme javne uprave.

Proces decentralizacije je, kažu, politička odluka.

"Da je proces decentralizacije inspekcija politička odluka, dobili smo potvrdu od ministra javne uprave, Maraša Dukaja, odgovarajući na naše pitanje zbog čega se pristupilo ovom procesu iako to nije predviđeno strateškim okvirom reforme javne uprave. Ministar je, na okruglom stolu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru, kazao da Ministarstvo javne uprave samo realizuje zaključke koje, kao kolektivni organ, donosi Vlada", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO podsjećaju da je Vlada u januaru 2024. godine usvojila informaciju u oblasti inspekcijskog nadzora sa zaključcima o potrebi reforme postojećeg i uspostavljanja decentralizovanog modela.

"Informacijom su, postavljeni kratki rokovi, na osnovu neadekvatne analize stanja, budući da su u obzir uzeti zaključci iz Analize efikasnosti djelovanja Uprave za inspekcijske poslove iz 2021.godine, a nije cijenjen rad inspekcija koje djeluju u okviru ministarstava. U međuvremenu, Vlada je objavila Nacrt zakona kojim se mijenaju zakoni koji sadrže odredbe o inspekcijskom nadzoru", navodi se u saopštenju.

Iz Instituta aleternativa su kazaliu da iako Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru predviđa izmjene čak 85 zakona, iz Ministarstva javne uprave, kako navode, tvrde da se radi o terminološkom usklađivanju a ne suštinski decentralizaciji inspekcija, te da se pristupilo ovom rješenju koje može da se uklopi u sve modele inspekcijskog nadzora.

"Na okruglom stolu o ovom Nacrtu, koji je u petak održan u prostorijama ReSPA centra u Danilovgradu, čuli smo stav Ministarstva javne uprave da za ovaj zakon nije potrebno sprovesti javnu raspravu, niti je potrebno raditi analizu uticaja propisa (RIA) jer se radi o izmjenama koje ne mijenjaju suštinu zakona", navodi se u saopštenju.

Na okruglom stolu se, kako dodaju, čulo i da Nacrt ne sadrži sve odredbe koje treba mijenjati, budući da su, kako su kazali, Radnoj grupi koja je radila na Nacrtu, nakon objavljivanja Nacrta, od strane ministarstava dostavljene dopune odredbi, što dosta govori o tome koliko se sa ovim procesom žuri.

"Na okruglom stolu nijesmo čuli adekvatne argumente zbog čega Vlada insistira na ovoj brzopletoj reformi, prije nego sprovede sve adekvatne analize i na osnovu tih zaključaka pristupi reformisanju inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori. Okruglom stolu nijesu prisustvovali predstavnici medija, niti drugi predstavnici nevladinog sektora", zaključuje se u saopštenju Instituta alternativa koje potpisuje istraživačica javnih politika Dragana Jaćimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније