Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.L.B. [ Glas Amerike ]

27. 04. 2024. 08:06 >> 08:06
Čitaj mi:

"Koalicija za Ukrajinu stoji zajedno"

Pentagon objavio paket pomoći Ukrajini od šest milijardi dolara

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin objavio je veliki paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od šest milijardi dolara. "To će nam pomoći da obezbijedimo nove kapacitete za ukrajinsku industriju", rekao je na konferenciji za novinare poslije sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, na dvogodišnjicu njenog osnivanja. Kako je rekao, SAD će poslati predviđenu pomoć "što je prije moguće".

"Koalicija za Ukrajinu stoji zajedno, nećemo se pokolebati, nećemo pustati i bićemo uspješni u odvraćanju ruske agresije", naglasio je on.

Ostin je poručio da će Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, koju čini više od 50 zemalja a okuplja se jednom mjesečno, takođe pomoći u stvaranju samostalne ukrajinske odbrambene industrije, ojačati ukrajinske kapacitete u protivvazdušnoj odbrani i informacionoj tehnologiji, uklanjanju mina i dronovima.

Šef Pentagona je istakao da koalicija pokazuje da je svijet motivisan da se suprotstavi ruskoj agresiji na Ukrajinu. "Nacije koje su se danas okupile ovdje znaju šta je ulog za Ukrajinu, Evropu, Sjedinjene Države i svijet", rekao je on.

"Ako Putin pobijedi u Ukrajini, bezbjednosne posljedice bi bile globalne. "Kao što je predsjednik Bajden rekao, Putin se neće zaustaviti na Ukrajini", rekao je Ostin.

Ostin je izrazio zahvalnost Kongresu što je usvojio dodatni paket pomoći u vrednosti od 95 milijardi dolara, navodeći da će on pomoći Ukrajini da nastavi borbu za odbranu svojih teritorija.

Dodatni paket pomoći u vrijednosti do milijardu dolara usvojen je ranije ove nedelje.

Taj paket je dat Kijevu na osnovu predsjedničkih ovlašćenja (PDA), a oružje, oprema i municija se povlače iz američkih vojnih zaliha da bi se zadovoljile kratkoročne potrebe Ukrajine. To uključuje municiju za HIMARS, i granate kalibra 155 milimetara, pješadijska borbena vozilima Bredli, "džaveline" i drugo hitno potrebno oružje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније