Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kijo Derer  [ DW ]

26. 10. 2024. 13:35

Šuma umire – a to može biti i dobra vijest

Odumrle smreke u Harcu

Oblast Harc u centralnoj Njemačkoj izgleda kao pejzaž posle apokalipse. Redovi tankih, sivih, suvih, ogoljenih stabala izdižu se ka nebu. Šumastara nekoliko decenija, postala je groblje drveća za samo nekoliko godina.

„Nigdje drugdje u Srednjoj Evropi klimatsku krizu ne možete tako uočiti kao ovdje u Harcu“, kaže Roland Pič, direktor Nacionalnog parka Harc.

Nije pogođen samo Harc – šume širom Njemačke pate od kombinacije suša, oluja i invazivnih štetočina, navodi se u najnovijem izvještaju njemačke vlade o stanju šuma u zemlji.

Slična situacija je i u Poljskoj, Češkoj i Skandinaviji. Ipak, neki stručnjaci smatraju da je, dugoročno gledano – gubitak četinarskih šuma pozitivan.

Roland Pič u nacionalnom parku koji vodi

Ratne reparacije i monokultura smreka

Da bi se razumjelo zašto gubitak šuma u nekim slučajevima može biti dobra stvar, treba se vratiti u period nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon poraza Njemačke 1945. godine, pobjednici su zahtijevali ratne reparacije – uglavnom u naturalijama, pa i u obliku drvne građe.

Tako su Britanci, Francuzi krčili šume u svojim okupacionim zonama, a drvo iz Njemačke stizalo je i do Holandije i Belgije. Prema procjenama, u tu svrhu je posečeno do deset odsto svih njemačkih šuma.

Kako bi nadoknadili ovaj gubitak, njemački šumari su zasadili pretežno jednu vrstu drveća: smreku. Smreke brzo rastu i imaju pravilan oblik, što ih čini idealnim za proizvodnju drveta kao građevinskog materijala.

Smreke i dalje spadaju među najzastupljenije vrste u Njemačkoj. Međutim, ovi monokulturni šumski kompleksi nisu baš pogodni za druge biljke i životinje – imaju znatno manju biološku raznovrsnost u poređenju sa mješovitim šumama sa različitim vrstama drveća.

Kao i sve monokulture, ove četinarske šume su vrlo osjetljive na faktore stresa kao što su suše. Njihovo korijenje raste veoma plitko, što znači da nemaju pristup dubljim zalihama vode.

A smreke su često zasađene u oblastima koje su zapravo previše suve za njih. U prirodi, smreke uglavnom rastu na višim nadmorskim visinama, gdje češće pada kiša.

Potkornjak napada oslabljena stabla

Ono što slabi smreke, jača jednu drugu vrstu: potkornjaka. Ovaj sitni insekt, dug samo nekoliko milimetara, neumorno jede veliki dio njemačkih i evropskih šuma.

Potkornjak buši rupe u stablima i oslobađa feromone kako bi privukao partnerku u unutrašnjost drveta. Tamo se insekti razmnožavaju, a ženka polaže jaja u hodnike ispod kore.

Štetočina uništava šumu

„Jedan par može proizvesti do 100.000 potomaka u jednoj godini. Šire se poput požara“, kaže Fani Hurtig, šumarka u Tiringiji.

Istočna Tiringija, tri sata južno od Nacionalnog parka Harc, jedna je od regija gdje se potkornjak najbrže širi.

Zdravo drvo obično proizvodi smolu kako bi zatvorilo rupe i zaštitilo se od insekata. Međutim, žedna i oslabljena stabla to ne mogu.

Insekti potom izjedaju slojeve stabla koji prenose hranljive materije i vodu – i stabla umiru od žeđi i neuhranjenosti.

Kako šumarstvo može postati održivo

Međutim, potkornjak je samo jedan dio slagalice. Iako u zaštićenim područjima nacionalnih parkova nije dozvoljena sječa drveta, samo tri procenta šuma u Njemačkoj ima ovaj nivo zaštite.

Ostatak šuma koriste javni ili privatni šumari – uglavnom za proizvodnju drveta. Šumarstvo čini 1-2 odsto njemačkog bruto-društvenog proizvoda.

Sa rastućom potražnjom za održivim građevinskim materijalima, očekuje se da će se proizvodnja drveta povećati.

Provided by Deutsche Welle

U Tiringiji, šumari poput Fani Hurtig prisiljeni su da prerano posjeku veliki broj stabala. Čim smreke budu zaražene, one se sjeku kako bi se zaustavilo širenje potkornjaka. „Srce mi se slama svaki put kada to vidim“, kaže Hurtig.

Ipak, Hurtig i drugi u ovome vide i priliku. „To nam pruža šansu da ove površine obnovimo na strukturisaniji način, sa potpuno drugačijim vrstama drveća“, kaže ona.

Plan je da se stvori održivija mješovita šuma sa različitim vrstama drveća i tako spriječi buduće propadanje šuma. Nove vrste drveća moraju biti otporne na sušu, imati dublje korijenje kako bi bolje podnosile suše i oluje, i ne smiju biti previše podložne štetočinama.

Kao dobri kandidati razmatraju se domaće vrste drveća poput bukve, hrasta i platana, a uzima se u obzir i sjevernoamerička duglazija. Međutim, ako se klimatske promjene dodatno ubrzaju, moguće je da će biti uvedene i vrste drveća iz toplijih staništa, poput turske jele ili orijentalne bukve.

Fani Hurtig u šumi u Tiringiji

Na putu ka otpornijoj šumi

U sve većem broju njemačkih privrednih šuma i nacionalnih parkova prelazi se na stvaranje mješovitih šuma. One nisu samo slične izvornih ekosistemima domaće šume, već su i otpornije na štetočine i topliju klimu.

Organizacije poput Forest Europe, koje se zalažu za zaštitu evropskih šuma, savjetuju zemljama sa sličnim problemima, poput Francuske, Češke ili Belgije, da učine isto.

Iako će proći neko vrijeme prije nego što se prednosti restrukturiranja šuma u potpunosti pokažu, s obzirom na klimatsku krizu, promjena u šumi je dobra stvar, kaže direktor nacionalnog parka Roland Pič: „Dobra je za otpornost i dobra je za biološku raznovrsnost.“

*ovaj tekst je najpre objavljen na engleskom jeziku

 

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније