Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P. R.

28. 10. 2024. 11:42 >> 11:44
Čitaj mi:

KAMPANJA

Kroz avanture Ljuba i Drage do veće medijske pismenosti

Agencija za audiovizuelne medijske usluge (AMU) i Misija OEBS-a u Crnoj Gori izradile su tri animirana video tutorijala pod okriljem kampanje usmjerene na jačanje medijske pismenosti među starijom populacijom.

"Ovi edukativni materijali, kroz zanimljive avanture bračnog para Ljuba i Drage, pružaju korisne smjernice kako bi se građani starije populacije i oni koji nemaju dovoljno vještina u oblasti medijske pismenosti lakše snašli u digitalnom i medijskom okruženju", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da video tutorijali od kojih je prvi dostupan, pomažu građanima da pronađu provjerene i pouzdane izvore, koriste društvene mreže, i nauče kako da se ponašaju ukoliko naiđu na lažne i obmanjujuće oglase.

"U narednim danima će biti objavljene i druge dvije epizode na društvenim mrežama Agencije za audiovizuelne medijske usluge i Medijska pismenost Crna Gora", dodali su u saopštenju.

Iz AMU-a pojašnjavaju da je svaki od ovih tema prikazana kroz svakodnevicu bračnog para Ljuba i Drage, koji tokom svog godišnjeg odmora nailaze na niz dilema u vezi sa sadržajem u tradicionalnim i novim medijima.

"Ovi likovi, kroz duhovite i poučne situacije, na jednostavan i pristupačan način objašnjavaju pomenute teme, pružajući korisnicima jasne i konkretne savjete. Cilj je da građani obrate više pažnje na aspekte medijskog okruženja koje možda ranije nisu primjećivali. Ukoliko imaju nedoumice, mogu pozvati besplatan SOS broj 080 888 000, koji je pokrenula Agencija i koji je dostupan za savjete i pomoć u vezi sa svim ovim pitanjima", ističu u saopštenju.

U okviru globalne sedmice medijske pismenosti Agencija je već objavila „Vodič za srebrne surfere - Priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob“, kao i video spot koji ima za cilj podizanje svijesti o značaju medijske pismenosti među starijom populacijom, čiji je glavni akter Rosanda Kovijanić, poznata jugoslovenska i crnogorska radio novinarka i spikerka.

"Agencija za audiovizuelne medijske usluge i Misija OEBS-a u Crnoj Gori će nastaviti sa aktivnostima i inicijativama usmjerenim na dalji razvoj medijske pismenosti među svim grupama stanovništva kroz edukaciju, savjetovanje i podizanje svijesti o važnosti kritičkog razmišljanja", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније