Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (izvor: tagesšau)  [ DW ]

25. 10. 2024. 01:02

Konferencija u Parizu: Skoro milijardu evra za Liban

Konferencija o Libanu, Pariz 24.10.2024

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Libanu u Parizu prikupljeno je 800 miliona dolara (740 miliona evra) za hitnu humanitarnu pomoć zemlji pogođenoj ratom i krizama. Dodatnih 200 miliona dolara (185 miliona evra) obezbijeđeno je za jačanje libanskih oružanih snaga, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Noel Baro na kraju sastanka. Ujedinjene nacije procijenile su da je Libanu hitno potrebno 400 miliona evra za neposrednu pomoć.

Njemačka će doprinijeti sa 96 miliona evra, a Francuska sa 100 miliona evra.

Milion raseljenih

Više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija učestvovalo je na konferenciji. Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na „masivnu pomoć" za Liban. Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog sukoba između terorističke grupe Hezbolah i Izraela, u Libanu je raseljeno milion ljudi. Prema libanskom Ministarstvu zdravlja, više od 2.500 ljudi je ubijeno. Već ozbiljna ekonomska kriza u Libanu dodatno je pogoršana ratom.

Analena Berbok

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, tokom posjete Libanu juče, upozorila je na „potpunu destabilizaciju" zemlje. Humanitarna situacija postaje sve očajnija iz dana u dan. „Nepodnošljivo je koliko neodgovorno teroristi koriste civile kao štit i odatle nastavljaju da ispaljuju rakete na Izrael", izjavila je političarka Zelenih.

UN rezolucija kao ključ?

Francuska i dalje vidi ključ za postizanje prekida vatre u potpunoj primjeni Rezolucije 1701 Savjeta bezbjednosti UN, izjavio je ministar spoljnih poslova Žan-Noel Baro na konferenciji za novinare. Ova rezolucija je usvojena prije 18 godina, tokom posljednjeg rata između Izraela i Hezbolaha, i predviđa, između ostalog, da se Hezbolah povuče oko 30 kilometara od izraelsko-libanske granice iza rijeke Litani.

Nadžib Mikati i Emanuel Makron

UN mirovna misija i libanska vojska imale bi ključnu ulogu u sprovođenju ove rezolucije. Na početku konferencije, predsjednik Makron izjavio je da bi misiji UN trebalo da bude na raspolaganju dodatnih 6.000 vojnika. Napadi na ove jedinice su neprihvatljivi, a libanska vojska mora biti bolje opremljena.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati izrazio je spremnost da ojača vojsku zemlje i rasporedi je na jugu u okviru UNIFIL misije. Libanska vlada je odlučila da regrutuje više vojnika i mogla bi da rasporedi 8.000 vojnika u sklopu plana za sprovođenje prekida vatre, rekao je Mikati.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније