Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sabine Kinkarc  [ DW ]

05. 07. 2024. 07:32

Bajden ili Tramp? Njemcima se ne sviđa nijedan od njih

Prvi TV-duel između Džoa Bajdena (desno) i Donalda Trampa održan je 27. juna

Prvi TV-duel u SAD između predsjedničkih kandidata Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, kao i parlamentarni izbori u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ne samo da su na međunarodnim naslovnicama, već zaokupljaju i Njemce. Mnogi građani su zabrinuti, pokazuje redovno ispitivanje javnog mnjenja Dojčlandtrend (Nejmački trend) javnog servisa ARD.

Ni Bajden ni Tramp

Čak 67 odsto Njemaca smatra da je budućnost demokratije u SAD u opasnosti. Predsjednik Bajden uživa veće simpatije u Njemačkoj nego njegov izazivač, bivši predsjednik Tramp. Ipak samo 28 odsto anketiranih smatra da je Bajden bolji kandidat, dok devet odsto to kaže za Trampa.

Većina, odnosno 59 odsto njemačkih građana, smatra da nijedan kandidat nije ubjedljiv. Postoje, međutim, velike razlike kada se pogledaju pristalice određenih stranaka: Od Njemaca koji glasaju za desno-ekstremističku Alternativu za Njemačku (AfD), 40 odsto kaže da bi Tramp bio bolji kandidat. Bajden je pak dobio najviše podrške od pristalica Zelene stranke, 45 odsto.

Šta Njemačka može da očekuje od Lepen?

Poslije prvog kruga glasanja za Nacionalnu skupštinu u Francuskoj, većina njemačkih građana je zabrinuta za razvoj demokratije i u ovoj susjednoj zemlji. Prema mišljenju 61 odsto njemačkih građana, vlada koju bi predvodila desna nacionalistička partija Marin Lepen bila bi štetna za njemačko-francuske odnose. Devetnaest odsto vjeruje da se ništa ne bi promijenilo, pet odsto vjeruje da bi to bilo dobro za odnose dvije zemlje. I ovde se odgovori razlikuju u zavisnosti od stranačke pripadnosti.

Marin Lepen nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj

Nema „ljetnje bajke“ u Njemačkoj

Jul je zapravo opušten mjesec u Njemačkoj, raspoloženje je obično dobro: počinju školski raspusti i sezona odmora, politika pravi ljetnju pauzu. Ove godine se u zemlji održava i Evropsko prvenstvo u fudbalu za muškarce. Bude se sjećanja na 2006. kada je Njemačka kao domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu doživjela „ljetnju bajku“ punu lakoće i radosti.

Ali, 2024. nije 2006. Reprezentacija Nkemačke je dobro prošla do osmine finala i, prema istraživanju, više od polovine Njemaca vjeruje da će njihov tim stići bar do polufinala. Međutim, s obzirom na globalne krize i politički neizvjesnu budućnost, mnogi ljudi ne mogu da budu bezbrižni ovog ljeta. Čak 69 odsto anketiranih zabrinuto je za budućnost demokratije u Njemačkoj.

I dalje ogromno nezadovoljstvo saveznom vladom

Radom vladajuće koalicije koju čine SPD, Zeleni i FDP razočarano je 79 odsto Njemaca. Samo 19 odsto daje im dobru ocjenu. To se ogleda u političkom raspoloženju. Klasično pitanje istraživanja Dojčlandtrend glasi: Za koga biste glasali kada bi u nedjelju bili izbori za Bundestag? Tri vladajuće stranke već odavno su daleko od većine i teško da bi zajedno dobile veću podršku od opozicionih CDU/CSU.

Socijaldemokrate bi dobile 14 odsto (-1), Zeleni 13 odsto (-1), a FDP 5 odsto (+1) glasova. To je ukupno 32 odsto za stranke koje su na vlasti. Demohrišćanske stranke CDU i CSU, trenutno najveća opoziciona snaga, dobile bi 31 odsto (+/-0) glasova.

AfD može da računa na 17 odsto (-1), Savez Sara Vagenkneht (BSW) bi dobio 8 odsto (+3) glasova. Ljevica trenutno može da računa sa 3 odsto (+/-0) glasova, što znači da više ne bi bila zastupljena u parlamentu.

Znatno porastao osjećaj nesigurnosti

Prema proljećnoj policijskoj statistici kriminala, broj krivičnih djela u Njemačkoj prošle godine je dostigao najviši nivo od 2016. Istovremeno, povećan je i subjektivni osjećaj nesigurnosti građana: 40 odsto njih signalizira da se ne osjećaju bezbjedno u javnom prostoru, dok je taj udio prije sedam godina bio 23 odsto. Dok je 2017. godine tri četvrtine njemačkih građana reklo da se osjećaju veoma bezbjedno ili bezbjedno na javnim mjestima, ulicama ili u prevoznim sredstvima, taj broj je trenutno nešto više od polovine.

Njemci se najviše plaše krađe i verbalnih napada u javnosti. Strah od fizičkog nasilja, seksualnog uznemiravanja ili terorističkog napada je rjeđe naveden.

Na pitanje koja stranka može najbolje da obezbijedi unutrašnju bezbjednost, najveći broj anketiranih je naveo konzervativne demohrišćanske stranke.

Gotovo četiri od deset anketiranih smatra da su stranke CDU/CSU najkompetetnije kada je u pitanju suzbijanje kriminala. Šesnaest odsto smatra da je to AfD, a jedanaest odsto SPD. Na saveznim izborima 2021. Socijaldemokrate su u ovoj oblasti imale povjerenje duplo više građana.

Za istraživanje ARD Dojčlandtrend anketari instituta Infratest-dimap ispitali su od 1. do 3. jula reprezentativni uzorak od 1.294 Njemaca sa pravom glasa.

*ovaj članak je najpre objavljen na nemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније