Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 12. 2014. 15:21 >> 19:58
2

PORODICE ŽRTAVA

Konačno su zločinci privedeni!

Predsjednik Udruženja porodica stradalih putnika iz voza u Štrpcima, Ragib Ličina, poručio je da je za porodice radosna vijest da su konačno, nakon skoro 22 godine, počinioci tog zločina iza rešetaka.

Podsjetimo, po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, danas je istovremeno na teritoriji dvije države uhapšeno više osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima. U Bosni i Hercegovi uhapšeno je 10 osoba, a u Srbiji pet osumnjičenih.

''Nadajući se, dočekali smo i tu radosnu vijest da počinioci zločina konačno budu odgovorni i privedeni pred lice pravde. Ova vijest nas je dosta obradovala i dugujemo zahvalnost svim ljudima koji su riješili da zločin ne bude ućutkan i da zločinci budu izvedeni pred lice pravde'', kazao je Ličina.

On je kazao da je, porodicama žrtava, identitet izvršilaca zločina poznat još od prije par godina.

''Moje mišljenje je da su ljudi koji su bili na vlasti, imali mogućnosti da odmah na početku privedu ove ljude, ali nije postojala politička volja. Zločin treba da bude rasvijetljen. Ovo je lijepa vijest za nas, rodbinu, koji tragamo 22 godine za svojima'', kazao je Ličina.

Zločin se dogodio 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica, pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar, na stanici u Štrpcima.

Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nijesu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Perućac. Ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u tom jezeru.

Zbog ratnih zločina, među kojim je i zločin u Štrpcima, Milan Lukić je presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

(Tekst: Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore; Prilog: Vanja Rakonjac, TVCG)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније