Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Sekulić, TVCG

04. 05. 2024. 20:20 >> 09:26
Čitaj mi:

EKSPANZIJA GRADNJE

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Kroz projekat ekonomskog državljanstva, ali i izgradnje modernog ski-resorta na Bjelasici, Kolašin je postao privlačno mjesto za investicije. Tako se u gradu gradi na desetine luksuznih hotela i stambenih objekata.

"Sigurno da imamo sada preko 15 aktivnih gradilišta. U ovom trenutku Kolašin ima neki svoj pravac da bude jedan turistički grad sa velikim kapacitetima i sadržajem tokom cijele godine", naglašava Vasilije Ivanović, potpredsjednik opštine Kolašin.

A da bi se to ostvarilo, neophodno je da infrastruktura prati gradnju. To za sada nije slučaj. Do nekoliko hotela na Brezi teško se može doći starom uskom cestom, kažu vlasnici koji nisu željeli pred našu kameru. Iz Opštine, međutim, obećavaju novi put.

"Prije nekoliko dana je raspisan tender vrijednosti oko 4 miliona i 800 hiljada za saobraćajnicu na Brezi. Rješavaju se sada imovinsko-pravni odnosi, tako da računamo da će početak gradnje biti ove godine. Rješava se i taj regionalni put od Savrdaka do tunela Klisura, pa će se riješiti put od obilaznice kroz Kolašin", kaže Ivanović.

I nije samo putna infrastruktura problem. Većina zgrada u centru nije priključena na kanalizaciju, a kako broj novoizgrađenih objekata raste, u gradu strahuju da će imati problem i sa vodosnabdijevanjem.

"Mi planiramo i dodatno vodoizvorište da uključimo i planiramo. Već ove godine će biti raspisan tender za izvođenje radova na postrojenju za prečišćavanje", isziče Ivanović.

Novo ruho koje grad dobija ubrzanom gradnjom nije po mjeri članova Građanske inicijative "Zeleni Kolašin".

"Zauzetost parcele koja kao u ovom objektu iza nas ide i skoro do 100 odsto. Vjerujem da se svako pokrio papirima, ali kad se malo dublje zakopa, ne treba tu biti nekakav veliki stručnjak i profesionalac. Vidi se da je to paušalno, proizvoljno, bezobrazno prema građanima, bezobrazno prema sredini", navodi Zoran Rakočević iz Zelenog Kolašina.

Pitali smo i građane šta oni misle o tome što je Kolašin postao veliko gradilište:

"Koliko je to dobro, ne znam, neka se gradi i treba nešto raditi, ali sve te zgrade nadvisuju i najviše zgrade ovdje"

"Plašim se da se baš natrpava, jer infrastruktura je dosta mala za toliki broj objekata".

S druge strane, donosioci odluka kažu da se itekako vodi računa o tome kako se gradi. Inspekcije su stalno na terenu i bilježe sve nepravilnosti.

"Izvršena je kontrola dvije prijave građana za dva objekta i to hotela sa pet zvjezdica gdje je zabranjena gradnja u skladu sa čl. 200 i ovlašćenjima inspektora i jedan stambeni objekt. Oba ova objekta su u užem dijelu gradskog jezgra", kaže Marina Izgarević - Pavićević iz Ministarstva prostornog planiranja urbanizma i državne imovine.

U Ministarstvu kažu da se sve prijave građenje usklađuju sa planom iz 2014. godine koji je i dalje na snazi, a izmjene i dopune tog dokumenta privode se kraju. Kada se dobiju potrebne saglasnosti od opštine, novi prostorni plan će biti poslat vladi na usvajanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније