Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

18. 05. 2024. 10:43 >> 10:44
1

PREDLOG ZAKONA

Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije

Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

Naglašava da Zakon predviđa sticanje prava na jednokratnu naknadu u visini od 12 000 eura za rješavanje socijalnih i finansijskih problema bivših zaposlenih radnika iz sektora drvoprerađivačke industrije, koji su, kako tvrdi, uvođenjem stečajnog postupka ostali bez mogućnosti daljeg poslovnog angažovanja, ostvarivanja prava na puni iznos penzija i bez sredstva po osnovu socijalnih programa.

"Uvjeren sam da postoje na hiljade radnika iz različitih djelatnosti koji su postali žrtve tranzicije, ali nakon obeštećenja radnika metalske i rudarske industrije, smatramo da su na red došli bivši drvoprerađivači uz uvjerenje da će se u narednom periodu steći uslovi i za ostale radnike sa istim statusom. Uvažavajući finansijska opterećenja u tekućoj godini, početak primjene zakona predvidjeli smo za 1.oktobar 2024.godine, a isplatu sredstva za 2025. godinu. Samo po osnovu zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću i zakona o koncesijama u ovoj godini će u budžetu biti priliv od preko 10 miliona više nego prethodnih godina. Dakle, zakonskim rješenjima uzimamo iz džepova privilegovanih pojedinaca i usmjeravamo oštećenim radnicima", naveo je on.

Kako je da je Predlog zakona plod dugogodišnje inicijative bivših radnika, kao i inicijative predsjednice SO Pljevlja Jovane Tošić.

Na primjeru Pljevalja objašnjava i zašto su predmet obeštećenja za sada drvoprerađivači.

"Prilikom privatizacije drvoprerađivačkog giganta “Velimir Jakić” iz Pljevalja, kompanija “Vektra” Montenegro kupila je fabriku za 1,6 miliona eura. Dana 18. maja 2006. godine Vlada Crne Gore je usvojila zaključak kojim se otpisuju dugovanja privatizovanoj korporaciji “Jakić” u visini od 1,5 miliona eura prema državi i državnim preduzećima i time se novi vlasnik potpuno oslobodio dugovanja. Tako je fabrika praktično dodjeljena na poklon. U postupku privatizacije propale su i akcije zaposlenih. Ukupno 326 radnika posjedovalo je akcije u kompaniji “Velimir Jakić”. Da ne govorimo o 529 zaposlenih koji su otvaranjem stečajnog postupka ostali bez posla", istakao je on. 

Rovčanin je kazao da kompanija “Vektra Jakić” nad kojom je otvoren stečajni postupak, na današnji dan duguje više od 150 miliona eura, bankama, poreskoj upravi, zaposlenima, opštini Pljevlja, EPCG, brojnim privatnim komapnijama.

"Ovo je slika jedne privatizacije moćnog drvoprerađivačkog giganta koji je kupljen za praktično 100 000 eura uz koncesije na šume od 30 godina. Posledice ovog aranžmana su katastrofalne. Radnici na ulici, proizvodnje nema već 20 godina, nagomilani dugovi, što se sveukupno reflektovalo i na demografsku sliku Pljevalja. Uz to, Crna Gora godišnje uveze oko 60 miliona namještaja i finalnih proizvoda od drveta, a izveze 30 miliona oblovine, neprerađenog drveta, čime je usled decenijskog zastoja drvoprerađivačke industrije produkovan ogroman spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti", smatra on. 

U konačnom, Rovčanin navodi da se ovaj zakon odnosi na obeštećenje zaposlenih na sjeveru Crne Gore, a znamo da sjeveru države zbog ekstremnog raseljavanja treba velika posvećenost države i ovo je jedan od elemenata u tom ukupnom mozaiku.

"Očekujem da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati ovaj predlog, jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata godinama borila za ova prava", zaključuje Rovčanin.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније