Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Pelin Unker, Burak Unveren  [ DW ]

27. 05. 2024. 07:25

Lidl na udaru: Od koga se nabavlja paradajz

Lidl je najveći lanac diskonta na svetu

Prije nekoliko mjeseci, zaposleni u turskoj poljoprivrednoj kompaniji Agrobej prijavili su nezakonita otpuštanja i nehumane uslove rada.

Prema njihovim izjavama, bili su maltretirani i uskraćivano im je pravo na odlazak u toalet. Izašli su na ulice da se bore za svoja prava. Više od osam mjeseci bivši radnici protestuju u metropoli Izmiru.

Odgovornost se djelimično pripisuje njemačkom gigantu supermarketa Lidl.

Jer, Agrobej je jedan od najvažnijih dobavljača za Lidl. Sada se radnici Agrobeja pripremaju za pravnu bitku protiv njemačkog koncerna.

To im omogućava njemački Zakon o lancima snabdijevanja koji kaže da su njemačke firme dužne da poštuju prava radnika i poštene plate u cijelom svom lancu proizvodnje – bilo gdje na svijetu.

To znači da bi Lidl mogao da odgovara i za ono što rade njegovi dobavljači.

Lidl prekida saradnju

Saradnja Lidla i kompanije Agrobej se donedavno odvijala nepromijenjeno. Njemački koncern je sada objavio da je prekinuo tu saradnju.

„Uvažavajući Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdijevanja, prije nekoliko mjeseci smo, zbog žalbe o mogućim kršenjima zakonskih prava zaposlenih kod našeg indirektnog dobavljača Agrobeja, pokrenuli istragu. Nakon tih istraga i sveobuhvatnih razgovora sa svim uključenim stranama, odlučili smo da prekinemo naš poslovni odnos sa Agrobejom“, naveo je lanac supermarketa u odgovoru na upit DW.

Lidl je nedavno odgovorio i na optužbe radnika iz svojih supermarketa u Srbiji. Prethodno je za DW jedna radnica ispričala o prekovremenim satima, prijetnjama, zabranama da se uzme odmor.

Ali, za razliku od turskog primjera, za sada nije poznato da se neko iz Srbije odlučio da Lild prijavi u Njemačkoj.

Ovog puta je Lidl, nakon pobune u Turskoj, naveo da saradnja sa Agrobejom nije bila značajna. „Do sada smo kupovali relativno malu količinu robe od Agrobeja“, navela je kompanija.

Radnici Agrobeja već mesecima protestuju u Izmiru

Agrobej isporučuje većinu paradajza koji se mogu kupiti u njemačkim Lidl prodavnicama. Kompanija, koja je aktivna od 2002. godine, ima godišnji kapacitet proizvodnje od 20.000 tona i spada među najveće proizvođače u poljoprivrednom sektoru Turske.

Kompanija takođe izvozi u Englesku, Španiju, Švedsku, Holandiju i Rusiju.

Podrška Evropskog parlamenta i Oksfama

U intervjuu za DW, Umut Kodžagoz, predsjednik poljoprivrednog sindikata Tarim-Sen, potvrdio je da je Lidl prekinuo saradnju sa Agrobejom sredinom aprila.

Međutim, za bivše zaposlene ta odluka nije dovoljna. Prema Kodžagozu, njemačka kompanija time nije oslobođena odgovornosti:

„Saradnja Lidla i Agrobeja nastavljena je pod uslovima koje su prijavili naši radnici. To pokazuje da Lidl nije pravovremeno preduzeo potrebne mjere. Lidl sada negira odgovornost jer tvrdi da je saradnja prekinuta.“

„To je za nas neprihvatljivo jer to ne rješava problem. Taj korak otvara put Agrobeju da preduzme oštrije mjere protiv nas. Zato se oslanjamo na žalbu u Njemačkoj kako bismo problem riješili kroz mehanizme unutar Njemačke“, kaže sindikalac.

Kodžagoz je kazao da su pokušali da razgovaraju sa advokatima Agrobeja, ali da to do sada nije bilo moguće.

Evroposlanica turskog porijekla, ljevičarka Ozlem Alev Demirel, napisala je pismo Lidlu, što je, smatra Kodžagoz, moglo da utiče na odluku koncerna.

Podršku sindikatu je ponudila i nevladina organizacija Oksfam Njemačka – što je ohrabrilo turske radnike da podnesu žalbu nadležnom njemačkom Saveznom uredu za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA).

Kršenje Zakona o lancu snabdijevanja?

Sindikat optužuje da, uprkos otkrivenim kršenjima zakona, koncern nije pravovremeno prekinuo saradnju sa Agrobejom i da je time prekršio novi njemački Zakon o lancu snabdijevanja, kaže Kodžagoz.

Za kršenje zakona su predviđene novčane kazne do 800.000 eura. Lidl ima skoro 12.000 filijala u 30 zemalja i ostvaruje prihod od oko 115 milijardi eura godišnje, što ga čini najvećim diskontom na svijetu.

Radnici se već mjesecima žale da je Njemačka, u okviru zakona, mogla da zaštiti prava ovih radnika, ali to nije učinila.

Teške optužbe protiv Lidla

Posljednjih mjeseci Lidl je vodio razgovore sa radnicima. „Već oko dva mjeseca razgovaramo sa Lidlom. Rečeno nam je da ćemo dobiti otpremninu ako odustanemo od borbe. Poslovi sa Agrobejem bi se tada nastavili. Onda su razgovori prekinuti. Promijenili su mišljenje o otpremnini. Na kraju su nam iz Lidla rekli da da su poslovni odnosi prekinuti,“ kaže Kodžagoz.

Lidl je takođe odbio zahtjev radnika da vijest o prekidu saradnje saopšti pred medijima, dodaje Kodžagoz.

Prije nekoliko mjeseci, Agrobej je tužio radnike koji su protestovali ispred njemačkog konzulata, zato što su, kako je navedeno, „narušili trgovinske odnose sa Njemačkom“.

Sudski postupak je još u toku. Njemačka je najvažniji trgovinski partner Turske i najvažnija destinacija za turski izvoz.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније