Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa [ TVCG ]

11. 03. 2024. 19:59 >> 19:59
Čitaj mi:

NAJAVLJENE NOVINE

Crna Gora na korak od usvajanja seta medijskih zakona; Murić: Predlog staromodan

Mišljenje eksperata Savjeta Evrope o setu medijskih zakona uskoro će stići na adresu Ministarstva kulture i medija, a ubrzo nakon toga i pred poslanicima. Civilni sektor smatra da je predlog zakona staromodan. Novine su, između ostalog, izmjene Zakona o javnom servisu, obavezna registracija portala, jačanje samoregulacije...

Crna Gora je na korak od usvajanja seta medijskih zakona, najavljuju iz Ministarstva kulture i medija. Očekuju da će poslanici o tome odlučivati do kraja proljećnog zasijedanja Skupštine.

"Mislim da će biti uslova da u narednih par mjeseci vlada razmatra zakone jer danas očekujemo mišljenje ekperata Savjeta evrope koji nam pomažu u reformi protekle dvije godine", istakao je Nedjeljko Rudović, generalni direktor Direktorata za medije.

No, da je predlog zakona ostao u prošlim vremenima, smatraju u civilnom sektoru. Kažu da je neophodna modernizacija medijskog zakonodavstva, koje treba da prati trendove Evropske unije.

"U samom predlogu nijesu usvojeni predlozi eksperata koji su uvaženi od međunarodnih partnera. U Crnoj Gori se bavimo prevaziđenim pitanjima koje forsiraju interesne grupe a ne suštinskim izmjenama međunarodnog zakonodavstva", istakla je Amina Murić iz Građanske alijanse.

To, kako navodi Murićeva, između ostalog podrazumijeva: "Neke države Evropske unije uvele su propise kojima se zahtijeva jasno označavanje sadržaja generisanog od strane vještačke inteligencije. Uz to regulatorima za audio vizuelne medije se daju veće nadležnosti. Ukazujemo i na to da države sve češće uvode oporezivanje kompanija poput Netflix-a".

Ipak, iz Ministarstva kažu da će, definisanje konačnog sadržaja medijskih zakona, zavisiti od preporuka Evropske komisije i stava Vlade, te da se predlozi civilnog sektora mogu naći u Akcionom planu za sprovođenje medijske strategije.

"S pažnjom ćemo razmotriti predloge koji nam stižu... Naročito smo senzitivni na predloge iz civilnog društva ali očekujemo da umjesto opštih komentara dobijemo konkretne predloge i da vidimo u kojoj mjeri mogu biti sprovodivi", istakao je Rudović.

A novi set medijskih zakona donijeće brojne novine, kaže Rudović. Biće obavezna registracija portala, podsticaće se samoregulacija medija, hitan sudski postupak za zabranu sadržaja moći će da pokrene onaj ko je meta govora mržnje.

Biće, najavljuje, izmijenjen i Zakon o Javnom servisu.

"Predviđeni su slučajevi odgovornosti menadžmenta javnog servisa u slučaju neispunjavanja programskog plana. Takođe je predviđena sudska zaštita u slučaju smijene generalnog direktora ili člana Savjeta", istakao je on.

A članovi Savjeta RTCG će, kaže Rudović, morati da imaju deset godina radnog isksutva umjesto dosadašnjih pet.

Jedan od novih medijskih zakona sadržaće i evropsku direktivu o audio-vizuelnim medijskim uslugama, od čijeg usvajanja zavisi ispunjavanja mjerila za privremeno zatvaranje poglavlja 10.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније