Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

08. 05. 2024. 20:42 >> 20:43
Čitaj mi:

SAOPŠTENJE

Astra Zeneka: Ponosni smo na ulogu koju je naša vakcina imala

Povodom navoda o povlačenju vakcine protiv kovida-19, kompanija Astra Zeneka saopštila je da je "izuzetno ponosna na ulogu koju je pomenuta vakcina imala u okončanju globalne pandemije".

Navode da se zbog smanjenja potražnje za Vaxzevriom, ta vakcina više ne proizvodi niti isporučuje.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19.

"Povodom navoda da naša kompanija povlači vakcinu Vaxzevria, protiv virusa kovid-19 sa svjetskog tržišta, ovom prilikom želimo da obavijestimo javnost da smo izuzetno ponosni na ulogu koju je pomenuta vakcina imala u okončanju globalne pandemije. U prilog tome govore i podaci, prema nezavisnim procjenama, da je samo u prvoj godini korišćenja spaseno preko 6,5 miliona života, a globalno je isporučeno preko tri milijarde doza", navela je kompanija u saopštenju.

Ukazuju i da su kao kompanija shvatili ozbiljnost trenutka u kom su se svi našli, te da su u pandemiji omogućili jednaku i istovremenu dostupnost vakcini zemljama širom svijeta, odričući se profita od vakcina, tokom trajanja pandemije.

"Naši napori u razvijanju vakcina protiv kovida prepoznati su od strane vlada širom svijeta i smatraju se ključnim za okončanje globalne pandemije", naveli su iz kompanije.

Kako tvrde, na osnovu obimnih dokaza iz kliničkih ispitivanja i dostupnih podataka, Vaxzevria je neprekidno pokazivala prihvatljiv profil bezbjednosti, "dok regulatorna tela širom sveta dosledno ističu da su koristi vakcinacije veće od rizika od izuzetno rijetkih mogućih sporednih efekata".

"Budući da su u međuvremenu razvijene vakcine koje štite od više različitih sojeva virusa kovid-19, upravo to je dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevriom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније