Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

30. 09. 2022. 08:26   >>  08:22 1

MINISTARKA ŠĆEPANOVIĆ 

Crna Gora u znaku nauke i inovacija

Najveći resurs svake zemlje su ljudi, a najbolji način da se njihov resurs iskoristi jeste kroz naučno-istraživački rad i inovacije. To je saopštio premijer Dritan Abazović, koji je sinoć u Podgorici otvorio manisfestaciju „Dani nauke i inovacija“.

"Samo jedna inovacija da uspije Crna Gora može postati globalno poznata destinacija", kazao je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da je među ljudima koji su inovatori u Crnoj Gori mnogo onih koji će se proslaviti u narednom periodu, i kazao da je siguran da će "Dani nauke i inovacija" biti dobra osnova da istraživači razmijene svoja mišljenja i da će biti inspiracija drugima koji posjete karavan u nekom od crnogorskih gradova, za nove ideje i inovacije u njihovim poslovima, da bi svi zajedno uradili dobre stvari za Crnu Goru.

"Mislim da je ovo put da se okupljamo oko znanja, da nas zbližavaju nove ideje, da stvaramo novu vrijednost i da učinimo Crnu Goru prepoznatom i u ovim sektorima. IT sektor može da bude velika razvojna šansa Crne Gore“, istakao je Abazović.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović istakla je da će naša zemlja narednih dana biti u potpunosti u znaku nauke i inovacija.

"Srećni smo što smo uspjeli da, nakon dvogodišnje pauze, ponovo organizujemo festival koji će približiti nauku i inovacije djeci, mladima i široj publici", kazala je Šćepanović izražavajući uvjerenje da će nakon festivala biti još više ljubitelja nauke i inovacija, kojima će upravo Festival pomoći da odškrinu vrata magičnog svijeta nauke i inovacija. 

Doc. dr Sandra Tinaj, glavna menadžerka Univerziteta Donja Gorica kazala je da je ovaj događaj ostvario jedan izvanredan sinergijski efekat između univerziteta kao lidera nauka i imovacija u ovom društvu, kompanija, istraživačkih centara, srednjih i osnovnih škola, Fonda za inovacije i čitavog niza ustanova.

"Crna Gora može dobro da živi od pozicioniranja na stranom tržistu kroz eksport tehnologija i softvera" kazao je Ivan Šoć, ispred pokrovitelja Festivala - brenda FIVEG, te istakao zadovoljstvo da bude dio ovogodišnje festivalske priče Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja koje pospješuju naučnu i IT djelatnost.

Festival je svečano otvoren u atrijumu Tržnog centra BIG Fashion u Podgorici, gdje će narednih dana posjetioci biti u prilici da pogledaju izložbu Centra za promociju nauke iz Beograda – Spektri koja govori o svjetlosti - kako onoj koju vidimo, tako i onoj koju ne vidimo ali nas svakodnevno okružuje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније