Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mitropolija.me [ M.L.B. ]

27. 07. 2022. 11:35 >> 11:34
21

MITROPOLIT JOANIKIJE

"Crkva na Lovćenu, kada dođe do sveopšteg pokajanja"

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da će obnovljena Lovćenska kapela biti sazidana kada dođe do sveopšteg pokajanja i preumljenja.

"Mi smo dužni da obnovimo Njegošev amanet, da podignemo crkvu na Lovćenu i da vratimo njegove svete i namučene kosti u kapelu na Lovćenu. Kada će to biti? To će biti kada dođe do sveopšteg pokajanja i preumljenja. Ponekad mi se čini da je taj dan blizu, da je Crna Gora shvatila da je učinjen veliki grijeh i veliko bezakonje, a ništa strašnije nema od gaženja amaneta. Mi taj grijeh treba da speremo sa svojih savjesti, a to ćemo učiniti kada dođe do dubljeg samosaznanja i pokajanja i kada napravimo otklon od zle komunističke misli i od kulta ličnosti Josipa Broza i kad se očistimo od ustašluka, koji je zahvatio donekle Crnu Goru", poručio je Joanikije.

On je to saopštio na okruglom stolu "Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu".

Joanikije kaže da se "kroz sjećanje na zločin koji je izvršen nad kapelom, nad Njegošem, nad Lovćenom, stavljamo na stranu Njegoševog amaneta, stavljamo se na stranu onih koji su obnavljali Lovćensku kapelu poslije austrougarskog razaranja 1916. godine".

"Kada dođe do svenarodnog pokajanja i izmirenja tada ćemo, ako Boga da, svi uzeti po jedan kamen na svoja ramena da iznesemo na Lovćen i od tog kamena u ime naše sloge i u ime obnove Njegoševog amaneta sazidaće se obnovljena Lovćenska kapela i izvršićemo Njegošev amanet. Daće Bog! Vidimo to vrijeme, kad će ono doći ne znamo tačno, to zavisi i od naše savjesti, a i od Božije milosti. Neka Gospod rukovodi u ovome svetome dijelu obnove Lovćenska kapele i obnove NJegoševog amaneta. Amin, Bože daj!", poručio je Joanikije.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније