Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

20. 07. 2022. 16:40 >> 16:37

VOJINOVIĆ

Novi modeli saradnje sa Univerzitetom u Nici

Novi modaliteti postojeće dobre saradnje sa Univerzitetom Azurna obala iz Nice, sa posebnim akcentom na mobilnost studenata i profesora, kao ključni segment razvoja visokog obrazovanja u Crnoj Gori, bili su tema današnjeg razgovora ministra prosvjete Miomira Vojinovića i delegacije francuskog univerziteta, kao i ambasadora Republike Francuske Kristijana Timonijea.

Vojinović je istakao da su započete konkretne reforme u ovom resoru, te da je u tom pogledu, iskustvo i saradnja sa francuskim obrazovnim institucijama neizmjerno korisna.

Kako navode u saopštenju Ministarstva, ambasador Timonije je u kontekstu inteziviranja saradnje u oblasti obrazovanja istakao potrebu proširivanja Sporazuma o saradnji, koji će dodatno dobiti na značaju u oblasti univerzitetske kooperacije.

Ukazujući na renome Univerziteta Azurna obala u Nici, ambasador je naglasio mogućnost konkretizovanja saradnje putem promocije mobilnosti studenata, i mogućnosti da crnogorski studenti pohađaju ovaj Univerzitet.

Predsjednik Univerziteta Azurna obala prof. dr Žanik Brisvalter naveo je da Univerzitet predstavlja zajednicu devet ekspertskih univerziteta intezivnih u oblasti izvrsnosti, istraživanja i inovacija na međunarodnom nivou.

Brisvalter je naveo da je u cilju promocije izvrsnosti i dinamike formiran Balkanski institut za nauku i istraživanje, sa strateškim zadatkom promocije partnerstva u evropskoj zajednici.

Na sastanku je istaknut značaj osnivanja Regionalnog centra sajber bezbjednosti, čije će sjedište biti u Podgorici, a koji će umnogome doprinijeti procesu integracije Crne Gore u Evropskoj uniji.

Predsjednik Balkanskog instituta Srđan Redžepagić je apostrofirao značaj dinamizacije evropskog procesa Univerziteta Crne Gore kroz veću mobilnost studenata, koja se može realizovati kroz podršku Ministarstva u promociji programa razmjene studenata i profesora, odnosno edukatora.

"Vojinović se saglasio da postoje jezičke barijere u procesu unapređenja postojećih programa mobilnosti, te da će podržati inicijativu razvijanja dvojezične nastave na UCG, u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, kao i ostale korisne inicijative prestižnog Univerziteta u Nici, a sve u cilju povećanja kompetencija naših studenata, razvoja visokog obrazovanja i trasiranja evropskog puta Crne Gore", naglašavaju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније