Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

13. 07. 2022. 07:54 >> 12:36

ČESTITKE POVODOM PRAZNIKA

Braneći danas tekovine 13. jula branimo našu slobodu, nezavisnost i budućnost

Predstavnici ministarstava u Vladi Crne Gore i političkih partija čestitali su građanima Dan državnosti uz podsjećanje na značaj datuma koji su obilježili crnogorsku nezavisnost i borbnu protiv fašizma.

Šćekić: Datum koji objedinjuje nastanak i vjekovno postojanje crnogorskog imena 

Ministar zdravlja Dragoljub Šćekić čestitao je svim građankama i građanima Crne Gore 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore i Dan državnosti.

"Trinaesti jul je dan koji objedinjuje dvije najslavnije tradicije naroda Crne Gore, a to je borba za slobodu i suverenost i borba protiv fašizma. Jedan je od datuma koji zaslužuje posebno poštovanje, dan za koji možemo slobodno reći da je jedan od najsvetijih u istoriji Crne Gore", kazao je Šćekić.

Kako kaže, riječ je o prazniku koji ostaje u pamćenjima svih nas, koji volimo Crnu Goru kao datum za koji se vežu momenti nastanka i vjekovnog postojanja i bitisanja svijetlog crnogorskog imena.

"Na čuvenom Berlinskom kongresu, 13. jula 1878. godine, naša Crna Gora dobila je priznanje kao suvereno priznata država. Taj isti datum – 1941. godine označio je i poziv na opštenarodni ustanak. Ideja antifašizma je zaživjela i na ovim prostorima, uz jasnu poruku da slobodarski duh stanovnika ovih krajeva neće trpjeti fašističku čizmu i teror", kaže se u čestitci.

Šćekić je poručio da  mir, demokratija, multietnički i vjerski sklad, napredak Crne Gore kao države slobode i demokratije, tolerancije različitosti i unutrašnjeg razumijevanja, ravnopravno građansko društvo, bolji i ljepši život svih građana moraju ostati u svim našim prioritetima.

"Samo uz poštovanje tih i takvih vrijednosti, uz podsjećanje na 13. jul i činjenicu da nam je on i donio sve savremene tekovine, svim građanima Crne Gore čestitam ovaj svijetli datum", zaključio je Šćekić.

Ibrahimović: Braneći danas tekovine 13. jula branimo našu slobodu, nezavisnost i budućnost

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović čestitao je svim građanima 13. jul.  

"Čestitam vam 13. jul, Dan državnosti i jedan od najznačajnijih i najvrednijih dana u istoriji Crne Gore. 13. jul za Crnu Goru predstavlja simbol vjekovne težnje za nezavisnošću i slobodom, kao dvije najvažnije karakteristike svakog naroda i države i nepokolebljivog antifašističkog opredjeljenja bez obzira na visinu cijene koja se mora platiti za to opredjeljenje", kazao je u čestitci.

Kako kaže, o značaju 13. jula i Trinaestojulskog ustanka najbolje su govorili drugi.

"Žan Pol Sartr ga je svrstao u najveće domete slobodarske tradicije 20. vijeka, a Fransoa Miteran je kazao da je to najznačajniji događaj u Drugom svjetskom ratu", navodi Ibrahimović koji je dodao da dugujemo veliku zahvalnost našim precima, za ispravne odluke bez kojih ne bismo uživali u današnjoj slobodi, a kojima su zadivili svijet, podstičući i druge da se suprostave totalitarnoj ideologiji koja je prijetila da ga pokori. Istovremeno, naša je obaveza da današnjim i budućim generacijama, tekovine i vrijednosti antifašizma baštinimo i usađujemo kao dio naše tradicije i moralni stav oko kojeg nema kompromisa.

"U 13. julu, i onome što on simbolizuje u Crnoj Gori i svijetu, nalaze se temelji današnje moderne, demokratske, multietničke, građanske, nezavisne i slobodne Crne Gore i braneći danas tekovine 13. jula branimo našu slobodu, nezavisnost i budućnost. U to ime, još jednom, građankama i građanima Crne Gore čestitam 13. jul, Dan državnosti Crne Gore”, zaključeno je u čestitci.

Dukaj: Ponosni smo na slavnu prošlost koju su nam preci u nasljedstvo ostavili

"Svim građanima Crne Gore, kao i našoj dijaspori, ispred Ministarstva javne uprave, i u svoje lično ime, čestitam Dan državnosti, 13. jul. Ponosni smo na slavnu prošlost koju su nam preci u nasljedstvo ostavili", kaže se u saopštenju ministra javne uprave Maraš Dukaj. 

Kako  je naveo, ideja vodilja, uvijek je bila - Crna Gora zajednica ravnopravnih građana svih opredjeljenja, vjera, nacija, jezika i kultura koje se u njoj vjekovima prožimaju.

"Na ovaj dan, želim podsjetiti na najsvetiju dužnost svih nas - da u Crnoj Gori očuvamo duh antifašizma, građansku toleranciju i međunacionalni sklad. Neka je vječna Crna Gora", poručio je Dukaj.  

Konjević: Tekovine oba 13. jula obavezuju da ne smijemo odustati

Predsjednik SDP-a Raško Konjević uputio je čestitku građanima i građankama Crne Gore povodom 13. jula – Dana državnosti, u kojoj je istakao da je 13. jul dan u kojem je stala ključna simbolika cijele naše slavne istorije.

"Crnogorsko slobodarstvo i vjekovna borba za nezavisnost ugaoni su kamen, istorijska i etička vertikala Crne Gore koju sa ponosom i osjećajem časti mora u srcu da nosi svaki njen građanin. Dan državnosti Crne Gore uz podsjećanje i pijetet prema slavnim precima koji su vjekovnu borbu krunisali međunarodnim priznanjem 1878. i onima koji su svoje živote dali u najvećem opštenarodnom ustanku 1941. da bi se naše generacije ponosile antifašizmom i živjele u slobodi. Tekovine oba 13. jula, državotvorna i antifašistička vertikala koje simbolizuje ovaj datum, vječno nas obavezuju i podsjećaju da to moraju biti stubovi savremene Crne Gore od kojih nikada ne smijemo odustati", poručuje Konjević.

Kako je dodao, nema vremena bez velikih izazova, pa je takvo i ovo današnje, ali Crna Gora ne bi bila tako velika da nije znala i umjela prevladati i savladati svako istorijsko breme koje joj se dalo nametnuti.

"Prekaljena u najtežim bitkama, utemeljena na slobodarstvu, pravičnosti, beskompromisnom čuvanju svoje nezavisnosti, multietničnosti i antifašizmu Crna Gora će trajati kroz vjekove na ponos svih njenih budućih generacija. Građani Crne Gore, svih vjera i nacija, moraju zajedno širiti duh slobode i antifašizma. U to ime, neka je srećan 13. jul Dan državnosti i Dan crnogorskog ustanka", naveo je Konjević.

Joković: Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti žrtve naših predaka

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Jokovićporučio je u čestitki da ovaj datum u svijetloj istoriji naše države, ima izuzetan značaj i posebnu simboliku.

“Na taj dan 1941. godine Crna Gora je prva u Evropi podigla ustanak protiv fašističkih okupatora, dokazujući da je borba za slobodu najuzvišenija dužnost i obaveza. Istog datuma 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora je dobila međunarodno-pravno priznanje”, navodi se u saopštenju.

Poručio je da Socijalistička narodna partija sa posebnim uvažavanjem poštuje sjećanje na ova dva značajna datuma naše istorije i odaje počast svim herojima palim za slobodu svoga naroda.

“Antifašizam i slobodarstvo su posebne vrijednosti Crne Gore, ujedinjene u simbolici 13. jula, koji izaziva osjećaj ponosa i časti kod svakog građanina Crne Gore. Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti žrtve naših predaka. Ostavićemo ih u amanet našim potomcima kao najveću vrijednost na koju treba da se ugledaju i za koju treba da se bore“, stoji u čestitki predsjednika SNP CG Vladimira Jokovića.

Radnička partija: Datum značajan i za istoriju evropskih naroda

Radnička partija uputila je čestitku povodom Dana državnosti napominjući da je 13. jul dan kada su jedinstvo i sloga naroda Crne Gore pokazale nadmoć nad bolje naoružanim i nadmoćnijim okupatorom. Jedinstvo je nastalo kao odgovor na pokušaj izdaje crnogorskog bića od strane grupe zlonamjernika koji su od okupatora vidjeli oslobodioce.

"Trinaestojulski ustanak, najveći ustanak u tada porobljenoj Evropi, je kao takav značajan za istoriju evropskih naroda, ali za nas u Crnoj Gori značajniji zato što je bio opštenarodni izraz protivljenja naci-fašističkom poretku. Dragi sugrađani učimo iz istorije i gledajmo u budućnost i prosperitet naše zemlje. Tekovine 12. i 13. jula nijesu iste tekovine i naša je obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su uvijek odabrali pravu stranu istorije", poručuju iz Radničke partije.

Šehović: Crna Gora i antifašizam danas pobjeđuju intelektom, umjesto puškom

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović povodom proslave 13. jula, Dana državnosti uputio je čestitku u kojoj napominje da je 13. jul nit koja drži čitavu strukturu crnogorske istorije, provlači se od prađedova do danas, dajući nam tako potku za snaženje državnosti i nezavisnosti Crne Gore.

"To je datum koji u sebi sabira najveće pobjede: političku 1878. dobijanjem države i ideološku 1941. pokretanjem opštenaordnog ustanka protiv fašizma. To je dan koji nas podsjeća na ispravnost naše iskonske želje da budemo svoji na svome, kako bismo mogli da gradimo zemlju slobodnu od nacionalizma, šovinizma i fašizma. Istorija je pokazala ispravnost takvih odluka i činjenicu da smo tada, kao i sad, u Crnoj Gori u odsudnim momentima birali pravu stranu i civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta", naglašava Šehović.

Kako dodaje, i danas se vode bitke na sličnim frontovima, ali onako kako dolikuje savremenom momentu: intelektom i dostojanstvom, umjesto puškom.

"I zato priča o antifašizmu nije, kako vas pokušavaju ubijediti, tlapljenje o tome ko je na kojoj strani bio u drugom svjetskom ratu. Ne! Antifašizam današnjice je skup vrijednosti, način života, superiorni intelekt, koji nikada neće dati da se razmahnu gorenavedene mračne pretenzije, koje se ciklično obnavljaju i koje su sada, nažalost, dobile priliku da dijelom pređu u državnu politiku. Za sve oni koji su ginuli da bismo mi danas imali slobodnu, antifašističku državu, i za sve one kojima tek treba da obezbijedimo miran san i dostojanstvenu budućnost rame uz rame sa razvijenim zemljama svijeta, srećan vam Dan državnosti i dan opštenarodnog ustanka protiv okupatora", poručuje Šehović.

Vuksanović: Crna Gora nije pukim slučajem ostvarila svoju državnost

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore  Adrijan Vuksanović čestitao je 13. jul svim građankama i građanima Crne Gore.

"Današnji praznik u kojem se zbrajaju dva velika događaja obavezuju nas da slijedimo tradicije slobodarstva koje su nas afirmirale i potvrdile pred svijetom. Slavljenje je istodobno i poziv da jačamo sve one vrijednosti koje nas čine boljim, a naše društvo stabilnim i prosperitetnim. Ono što se desilo na današnji dan na Berlinskom kongresu 1878. i kod nas 1941., potvrda je da Crna Gora nije pukim slučajem ostvarila svoju državnost, već je ona plod nastojanja i žrtve onih koji je vole i koji joj pripadaju. To nam mora biti nadahnuće za sva stremljenja koja imamo danas, a koja imaju za cilj našu državu i društvu učiniti jakim i prosperitetnim", navodi se u čestitci. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније