Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

26. 04. 2024. 16:47 >> 16:47

IVANOVIĆ - BILSTREM

"Crna Gora ima istorijsku šansu na EU putu"

Crna Gora ima istorijsku šansu na EU putu i vaš primjer može služiti kao inspiracija ostalima, kazao je ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrem, tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem. Poručio je da će Švedska nastaviti da pruža političku, finansijsku i ekspertsku podršku reformama koje Crna Gora sprovodi u okviru pregovaračkog procesa.

Kako je saopšteno iz resora vanjskih poslova, potvrđena je obostrana posvećenost snaženju prijateljskih bilateralnih odnosa, ali i NATO savezništva, imajući u vidu da je ovo prva posjeta od pristupanja Švedske Sjevernoatlantskom savezu.

Švedski šef diplomatije potvrdio je snažnu podršku Crnoj Gori, kao predvodnici na evropskom putu. Ivanović je zahvalio na porukama nedvosmislene podrške, ali i potvrdi da Švedska stoji uz Crnu Goru.

„Integracija u EU za nas je pokretačka snaga za reforme i sveukupni razvoj društva. U posljednjih nekoliko mjeseci smo značajno iskoračili i idemo odlučno ka jasnom cilju - da u junu uđemo u završnu fazu pregovora" istakao je Ivanović.

Ukazao je i na posvećenost cjelokupne administracije, ali i društva ovom cilju.

"Veoma izražena podrška javnosti nam je dodatni vjetar u leđa. Svjesni smo obaveza i izazova i spremni da ih prevladamo, kako bi Crna Gora postala prva naredna članica Unije", naveo je on. 

Kako navode, bilo je riječi i o izmijenjenim geopolitičkim prilikama i njihovom uticaju na globalna kretanja, uključujući i proširenje Evropske unije. Poručeno je da su se šefovi diplomatija Crne Gore i Švedske saglasili da je vrijeme da se pokaže spremnost za prijem novih članica, uz ocjenu da je Crna Gora pravi kandidat za to.

Govoreći o bilateralnim odnosima, sagovornici su izrazili zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i obostrane posvećenosti jačanju saradnje u svim oblastima, naročito ekonomije, turizma, kulture i zaštite životne sredine. Ocijenili su da su veoma dobri bilateralni odnosi dodatno ojačani NATO savezništvom, izrazivši zadovoljstvo što će dvije zemlje intenzivnije sarađivati i u okviru Alijanse.

Iz MVP-a se navodi da su se Ivanović i Bilstrem osvrnuli na ulogu NATO-a i Evropske unije u jačanju bezbjednosti i daljeg razvoja na Zapadnom Balkanu, te istakli da je evropska perspektiva jedini siguran put za uspostavljanje trajne stabilnosti i prosperiteta regiona.

Šef crnogorske diplomatije se, danas u Stokholmu, sastao i sa švedskom ministarkom za EU Jesikom Rosval.

U razgovoru je potvrđena podrška evropskom putu Crne Gore, a Ivanović je kazao da je jasna podrška zemalja članica, prijatelja i partnera od posebne važnosti u ovoj fazi pregovora.

„Vaš glas u Uniji i vaša podrška reformama koje sprovodimo potvrda su da smo na pravom putu. Kao što smo obećali, mi ćemo svoj dio posla završiti" istakao je on. 

Rosval je kazala da je evidentno pojačano interesovanje zemalja članica EU za proširenje i da je Crna Gora svojom stoprocentnom posvećenošću i usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije zavrijedila pažnju i punu podršku.

„Švedska će nastaviti da se zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore Uniji i snažno podržava politiku proširenja“, zaključila je Rosval.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније