Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 06. 2022. 06:47 >> 06:47
1

ČEKAJU UGOVOR

Asistenti u nastavi ponovo u neizvjesnosti

Asistenti u nastavi djece sa smetnjama u razvoju, koji obavljaju taj posao više od tri godine i dalje čekaju ugovor na neodređeno vrijeme. Tvrde da se zakon o vaspitanju i obrazovanju primjenjuje selektivno, te neke škole mijenjaju ugovore, a druge ne. Dok asistenti čekaju da Ministarstvo prosvjete reaguje, iz tog resora poručuju da je odluka na direktorima škola.

Kraj školske godine koji se bliži, Duški Krivokapić donosi staru neizvjesnost. I nakon 9 godina koliko radi kao asistentkinja u nastavi, s djecom sa smetnjama u razvoju, u Herceg Novom, Duška strahuje da li će je taj posao čekati u septembru. Iako ispunjava sve uslove za ugovor na neodredjeno vrijeme, ne zna da li ce i ga i kada dobiti.

"Asistenti moraju da imaju sigurnost, rade veliki niz godina bez prava kao ostali radnici. Asistent u nastavi važan je u obrazovanju djece sa smetnjama u razvoju, važan za dijete, nastavnika i školu", napominje Krivokapić.

No to u sistemu, kaže Duška, nije dovoljno prepoznato. Zakon o obrazovanju propisuje da asistenti ugovor na neodređeno dobiju nakon 3 godine rada, ali u praksi se ove odredbe različito tumače.

"Taj zakon se primjenjivao selektivno, u većini škola direktori kažu da moraju imati odobrenje iz ministarstva da bi nam transformisali ugovore", navela je Krivokapić.

Takvo odobrenje iz ministarstva čeka i predsjednik Aktiva direktora za osnovne, srednje škole i vrtiće Zoran Đukić.

"Za prelazak na neodređeno neophodna saglasnost ministarstvo obrazovanja. Njihovo zaposlenje zavisi od rasporeda časova, po jedan asistent pokriva po troje djece", kaže Đukić.

S druge strane, iz Mininistarstva prosvjete kažu da je posljednja ipak na direktorima.

"Inače, odluku ne donosi ministarstvo to je prosto odluka koju treba da donosi rukovodioc ustanove, on treba da najbolje zna koje su potrebe učenika i vaspitno obrazovnog konteksta u kome se nalazi kao rukovodilac i da cijeni zakone koje sam pominjala", saoštila je Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete.

I dok čekaju da se nadležni dogovore, asistenti u nastavi apeluju da se njihov problem što prije riješi.

"Mislim da jedan dopis školi ne bi bio veliki posao za ministarstvo, a nama bi značio puno", poručuje Duška Krivokapić.

Ista očekivanja imaju i ostali asistenti u nastavi širom Crne Gore koji su stekli uslove za ugovore na neodređeno, a takvih je prema nekim procjenama gotovo 200.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније