Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

04. 10. 2023. 22:39 >> 22:39

ISPRED MINISTARSTVA PROSVJETE

Udruženje asistenata u nastavi protestuje u subotu

Udruženje asistenata u nastavi u subotu u 11 časova organizuje mirni protest ispred Ministarstva prosvjete, zbog, kako kažu, neizdrživih uslova rada.

"Asistenti u nastavi će nakon nebrojeno mnogo sastanaka i pregovora sa Ministarstvom prosvjete, koje apsolutno nije imalo sluha za probleme sa kojima smo suočeni, morati protestom da izrazi nezadovoljstvo neizdrživim uslovima rada", saopštili su iz udruženja.

Ocijenili su da je stanje među zaposlenima  alarmantno, i to  u smislu obolijevanja od raznih bolesti "izazvanih prekomjernim opterećenjem, stresom, zloupotrebom položaja asistenata od strane velikog broja poslodavaca, radom u više smjena u neprilagođenim prostorijama djeci sa smetnjama u razvoju".

"Radno vrijeme koje podrazumijeva 8-9 časova dnevno u direktnom radu sa djecom bez mogućnosti korišćenja pauze, nas čini premorenim, iscrpljenim I nefunkcionalnim osobama i za posao i za porodicu. Asistent mora biti dostupan poslodavcu od 7  ujutru do 20 uveče, pa koliko god puta je potrebno da dođe i vrati se, sve dok ne ispuni osmočasovno radno vrijeme", navode u saopštenju.

Naglasili su da je među njima  oko 70 odsto visokoskolaca čije se obrazovanje, kako kažu, ne vrednuje niti se zarade obračunavaju po tom koeficijentu.

"To je samo jedna od mnogo nepravdi koje trpimo ali ono što je prioritet, je radno vrijeme i mizerne zarade koje su u odnosu na težinu posla ponižavajuće. Zahtijevamo da se oformi komisija koja će procijeniti da li je moguće da osoba provede 9 časova u neuslovnom prostoru za rad sa djecom sa POP, a da to ne utiče na psihičko, fizičko i mentalno zdravlje asistenta u nastavi", kaže se u saopšetnju.

Kažu da samo žele da ih neko čuje i pokaže razumijevanje kako za njih, tako i za djecu sa POP i njihove roditelje.

"Do sad niko od nadležnih nije na pravi način ni saslušao ni uključio se u rešavanje ogromnog problema. Pozivamo sva bliska Udruženja, roditelje djece sa POP, Uniju sindikata, Prosvjetnu zajednicu, nevladine organizacije, medije i sve one koji razumiju situaciju u kojoj se nalazimo, da nas podrže na protestu", zaključeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније