Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

31. 05. 2022. 17:05 >> 17:05

ABAZOVIĆ-UNICEF-ŽENSKI KLUB

Misija ista, obezbijediti zaštitu žena i djece od nasilja

Vlada Crne Gore, Ženski klub Skupštine Crne Gore i UNICEF će u narednom periodu konkretizovati aktivnosti kako bi se izmijenio i poboljšao zakonodavni okvir u kontekstu eliminacije dječjih i ugovorenih brakova, ali i obezbijedila prevencija i zaštita žena i djece od nasilja, u skladu s međunarodnim obavezama Crne Gore, konstatovano je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića s kopredsjednicama Ženskog kluba, Brankom Bošnjak i Vesnom Pavićević, vršiteljkom dužnosti šefa Predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Sabinom Žunić i koordinatorkom programa za monitoring prava djeteta u UNICEF-u, Nelom Krnić.

Kopredsjednica Ženskog kluba, Branka Bošnjak upoznala je predsjednika Vlade sa aktivnostima Ženskog kluba u prethodnom periodu i navela prioritete u budućem radu, ističući namjeru da se formira Nacionalni savjet za borbu protiv siromaštva, kao i osnuje „Banka tkiva“ unutar Kliničkog centra Crne Gore, čiji će integralni dio biti i „Banka humanog mlijeka“.

„Prioritet rada Ženskog kluba su zaštita djece i žena. U tom smislu, potrebna nam je međuresorska saradnja kako bi uspješno ostvarili naše zajedničke ciljeve. Ženski klub će u narednom periodu nastaviti da, u saradnji sa UNICEF-om, doprinosi izmjenama zakonodavnog i strateškog okvira u cilju unapređenja položaja žena i djece i suzbijanja dječjih i ugovorenih brakova“, istakla je kopredsjednica Ženskog kluba Vesna Pavićević.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a Sabina Žunić predstavila je preporuke UNICEF-a, koje imaju za cilj obezbjeđivanje poštovanja prava svakog djeteta u skladu s međunarodnim standardima.

„Potrebno je stvoriti pravno okruženje koje će omogućiti da država izrazi snažnu posvećenost okončanju prakse sklapanja dječjih brakova”, kazala je Žunić.

Koordinatorka programa za monitoring prava djeteta u UNICEF-u Nela Krnić istakla je da UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina starosti, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta i Komiteta za eliminaciju svih oblika
diskriminacije nad ženama UN-a, u svim situacijama i bez izuzetka, kao i uvođenje jasne definicije dječjeg braka, kako bi je svi jednako razumjeli i koristili kao dio standardne prakse.

Predsedsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović istakao je da se raduje budućem intenziviranju saradnje sa Ženskim klubom i UNICEF-om, navodeći da je svima ista misija i da su djeca najdragocjeniji resurs države. Premijer je čestitao Ženskom klubu
na produktivnom radu u prethodnom periodu i istakao da Vlada sa UNICEF-om ima dugogodišnju i uspješnu saradnju. „Zahvalan sam na svemu što ste uradili u Crnoj Gori u prethodnom periodu“, naglasio je premijer Abazović.

Abazović je upoznao sagovornice s planom Kabineta da se Savjet za prava djeteta uzdigne na premijerski nivo i namjerom da potpredsjednice tog tijela budu kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, te izrazio jasnu spremnost da podrži formiranje nezavisnog tijela eksperata u oblasti prava djeteta, u saradnji sa UNICEF-om, koji će pružati kontinuiranu ekspertsku podršku Savjetu za prava djeteta.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o nizu predstojećih aktivnosti koji se tiču unapređenja položaja i prava žena i djece, izrade međuresorskih strategija koje se bave zaštitom djece od nasilja, uspostavljanja projekta „Policajac u zajednici“, realizacije i buduće organizacije usluge Barnhaus kuća u Podgorici, koja će biti namjenjena zaštiti djece, koje su žrtva najtežih oblika nasilja i eksploatacije, kao i sprovođenje održivih rješenja koji će obezbjediti život u porodici za djecu lišenu roditeljskog staranja i djecu čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, koja trenutno žive u velikim rezidencijalnim ustanovama, saglasno međunarodnim standardima", saopštil su iz Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније