Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

26. 04. 2024. 13:58 >> 14:11
Čitaj mi:

PREMIJER CRNE GORE

Spajić: Nećemo dozvoliti hidroelektrane na Tari, Ukrajinci imaju poseban status

Nećemo dozvoliti da se rade hidroelektrane na Tari, niti na bilo kojoj drugoj zaštićenoj rijeci, poručio je premijer Milojko Spajić na sastanku u Berlinu sa predstavnicima Odbora za EU poslove Bundestaga.

Jedno od pitanja na sastanku odnosilo se i na očuvanje životne sredine u Crnoj Gori u kontekstu energetske tranzicije, a Spajić je poručio da će se do kraja poštovati Ustav po kome je Crna Gora ekološka država.

“Svi projekti na kojima radimo su ekološki prihvatljivi", kazao je on. 

Poslanike Bundestaga interesovao je i status velikog broja Ukrajinaca, koji borave u Crnoj Gori.

„Omogućili smo Ukrajincima da imaju poseban status i imaće taj status dok god im bude potreban. Mislim da ih tretiramo slično kao EU, trudimo se da se osjećaju kao kod kuće, imaju zdravstvenu zaštitu, uključeni su kroz predškolski i školski sistem“, odgovorio je Spajić.  

Odgovarajući na pitanja članova Odbora, Spajić je istakao dva ključna biznis modela za eksponencijalni i održiv ekonomski razvoj, što je jedan od prioriteta Vlade.

„Imamo veliku šansu da proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora, posebno koristeći hidropotencijal, što je vrlo važno u kontekstu balansa u proizvodnji energije. Vjerujem da je to odličan biznis model jer imamo mogućnost izvoza putem podmorskog kabla, koji nas spaja sa Italijom. Druga šansa za napredak Crne Gore je turizam. Do sada je to bila samo  ljetna sezona, a sada radimo na modelima koji će nam omogućiti dolazak gostiju tokom čitave godine", ukazao je on. 

U razgovoru sa predstavnicima Odbora za EU poslove Bundestaga, bilo je riječi i o EU integracijama, kao i planiranim reformama.

Spajić je istakao da Crna Gora želi da kroz pregovarački proces usvoji vrijednosti Evropske unije, među kojima je posebno važna vladavina prava, ali i da postane dio jedinstvenog tržišta.

"Na EU putu vrlo su važni iskoraci baš na polju vladavine prava, a notirano je da su kompletiranja Ustavnog suda i Sudskog savjeta bitni za reforme u pravosuđu", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније