Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dejan Kandić, TVCG [ M.M.Lj. ]

20. 12. 2021. 13:16 >> 20:12
2

MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Drvoprerađivači ne odustaju od zahtjeva, u Upravi neće ultimatume

Nekoliko desetina drvoprerađivača okupilo se ispred zgrade Uprave za šume u Pljevljima gdje su iskazali nezadovoljstvo zbog novih pravila za prodaju drveta iz državnih šuma. Četrdesetak preduzeća drvoprerade koja zapošljavaju oko 80 odsto ukupnog broja radnika iz tog sektora i Uprava za šume nastavili su i danas sa međusobnim optužbama. Dok drvoprerađivači zamjeraju Upravi na diskriminatorskom odnosu tražeći poništavanje posljednjeg Javnog poziva, Uprava za šume njihove zahtjeve smatra ultimatumom na koji neće pristati.

Crnogorski drvoprerađivači danas su od Uprave za šume ponovo zatražili poništavanje aktuelnog Javnog poziva za kupovinu državnih šuma u dubećem stanju, nezadovoljni uslovima za učešće i načinom bodovanja, a protiv direktora Uprave Srđana Pejovića podnijeli su krivičnu prijavu.

"Protiv direktora i tenderske komisije podnijeli krivične prijave, jer smatramo da je predsjednik Komisije zamjenik direktora preko kojeg on vrši uticaj na Komisiju", kazao je predstavnik drvoprerađivača Jasmin Bralić.

Nakon prošlonedjeljnog protesta u uslove javnog poziva ugrađena je odredba da učesnici moraju imati pogone za preradu, ali to, kaže Bralić, nije dovoljno.

"Glavni faktor na ovom pozivu je ponuđena cijena, 90 odsto, a ulaganja i to, niko ne boduje. Naš je stav ako ostanu ovi uslovi tendera možemo da gasimo proizvodnju jer nema razvoja. Ovim uslovima se podstiče trgovina", kazao je Bralić.

Bralić podsjeća da je na ranijim tenderima ponuđena cijena donosila učesnicima 60 odsto bodova, a prerađivački kapaciteti i broj zaposlenih 40 odsto. Preduzeća koja podržavaju protest, precizira, imaju 1.500 zaposlenih koliko i tri Kombinata aluminijuma.

"Ne govorim u svoje ime, nego u ime drvoprerađivača koji stoje pečatom i potpisom iza mojih izjava. Znači 40 firmi iz Crne Gore podržava ovu inicijativu", rekao je Bralić.

Zahtjeve drvoprerađivača podržalo je i Udruženje privrednika Pljevlja.

"Svaki javni poziv treba da ispuni svoju osnovnu obavezu, a to je da bude razvojni i u interesu privrede", poručio je Mirko Kotlaja, Udruženje privrednika Pljevlja.

Uprava za šume ranije jutros je saopštila da neće poništiti aktuelni javni poziv niti mijenjati njegove uslove, te da će zaštititi nezavisnu komisiju koja sprovodi javni poziv od bilo kakvih pritisaka i ucjena.

Ovo je nastavak protesta od prošle sedmice na kom su tražili da se prilikom prodaje drveta iz državnih šuma više boduje oprema i proizvodni kapaciteti, nego što je to sada slučaj. Pritom je zatraženo da se poništi javni poziv o prodaji drveta, raspisan 9. decembra.

 

Iz Uprave za šume ranije danas saopšteno je da neće više mijenjati Javni poziv četiri uprkos najavljenom protestu drvoprerađivača. Oni su kazali da su sve primjedbe uvažene i izmijenjene, te da neće dozvoliti da drvoprerađivači diktiraju uslove poziva i na taj način gazduju crnogorskim šumama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније