Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Maša Mališić Ljumović ]

07. 11. 2021. 07:05 >> 15:07
9

PROBLEMI GRAĐANA

Stanari da se naviknu na buku, ili isele

Nepoštovanje kućnog reda, glasna muzika, lupanje, vriska i svađe nakon 22 sata nešto je sa čim se suočava veliki broj stanara u novijim podgoričkim kvartovima. Ono što zabrinjava je podatak da većina ne uspije da riješi problem sa bučnim komšijama. Ili se naviknu, ili se isele, kazali su za Portal RTCG. Komunalna policija tvrdi da radi sve što je u njihovoj moći.

Pozivi komunalnoj policiji, peticije stanara iz ulaza, prijave Upravi policije, anonimnoj sagovornici Portala RTCG nijesu riješili problem.

“Komšija, koji ima svakodnevne svađe sa ukućanima, praćene lomljenjem stvari i neartikulisanim kricima, nakon djelovanja nadležnih samo kratko bude miran. Kada prođe nekoliko dana sve se vraća na početak”, kazala je razočarana stanarka zgrade u Zagoriču.

Očekivala je pomoć i upravnika i predsjednika kućne zajednice, ali osim jedne opomene i potpisa peticije, ništa se nije desilo.

“Imam djecu koja ne smiju da ostanu sama kući jer se plaše. Kada krene lomljava, u stanu je nepodnošljivo. Izolacije su loše i sve se čuje kao da se dešava kod nas”, kazala je ona.

Drugi sagovornik tvrdi da će zbog buke morati da se iseli iz stana za koji je podigao kredit na 20 godina.

“Nespavanje uzrokovano konstantnim lupanjem i treniranjem komšija do ranih jutarnjih sati, počeli su da utiču na našu svakodnevicu. S obzirom na to da prijave komunalnoj policiji nijesu pomagale, jer su nam govorili da ne mogu da intervenišu ukoliko nije glasna muzika koja se čuje ispred vrata, primorani smo da se iselimo”, kazao je on.

Objašljava da se našao u bezizlaznoj situaciji.

“Prvo smo pokušali prijateljski da razgovaramo, nakon toga smo kontaktirali nadležne. Osjećaj bespomoćnosti javio se kada smo shvatili da smo prepušteni sami sebi i da nema zakona koji može da nas zaštiti od necivilizovanih ljudi. Svi su nas upućivali na komunalnu policiju koja nas nikada nije ni obavijestila da li je vršila nadzor”, kazao je on. 

Pomoć su potražili i na društvenim mrežama gdje su im ljudi kazali da su jedino vraćanjem “milo za drago” uspijevali da djelimično riješe problem.

“Interesantno je da niko nije naveo da su mu pomogli oni koji su za to i zaduženi”, kazao je i ovaj stanar koji je želio da bude anoniman.

Komunalna policija Glavnog grada, u prosjeku, mjesečno primi 47 inicijativa građana za nepoštovanje kućnog reda u stambenim zgradama, saopšteno je Portalu RTCG iz PG Biroa.

Objašnjavaju da je Saglasno odredbama člana 34 stav 2 Zakona o održavanju stambenih zgrada Komunalna policija Glavnog grada nadležna za kontrolu poštovanja kućnog reda.

“Ukoliko se kroz primjenu upozorenja, naređenja, odnosno sankcionisanja počinioca prekršajne radnje nepoštovanja kućnog reda u stambenim zgradama ne postigne svrha komunalnog nadzora, inicijativa se prosljeđuje Komunalnoj inspekciji Glavnog grada na dalje postupanje u cilju otklanjanja nepravilnosti”, navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da ipak obavještajaju građane kada reaguju na poziv.

“U postupanju po inicijativama građana, komunalni policajci Komunalne policije Glavnog grada, bez izuzetzka obavještavaju podnosioce inicijative o preduzetim mjerama i radnjama na otklanjanju prijavljene nepravilnosti”, kazali su iz Komunalne policije.

Mladen Konatar, izvršni direktor uslužne agencije Ulazi Podgorice koja se bavi i upravljanjem zgradama, kaže da su rijetki slučajevi kada stanari obavještajaju upravnika iz Agencije.

“Imajući u vidu da je obaveza upravnika da istakne kućni red na vidnom mjestu u ulazu zgrade i sami stanari su upoznati sa pravilima ponašanja i poštovanja kućnog reda, posebno u dijelu koji se odnosi na dnevni i noćni odmor, i rijetki su slučajevi kada dođe do kršenja istih. U slučaju da neko od stanara ipak prekrši pravila dnevnog i noćnog odmora takva situacije se riješi između samih stanara i zaista su rijetki slučajevi kada smo kao Agencija upoznati za tim”, kazao je Konatar.

Kaže da je najčešća primjedba stanara na buku koju proizvode ugostiteljski objekti koji posluju u zgradi i takve okolnosti zahtijevaju intervenciju.

“Prvenstveno se mirnim putem pokušava riješiti nastala situacija i lice koje proizvodi buku upozorava se na pravila ponašanja i činjenicu da buka prelazi dozvoljeni nivo. Ukoliko to lice i nakon opomene nastavi sa nepoštovanjem pravila dnevnog ili noćnog odmora time smo primorani da takvu situaciju prijavimo Komunalnoj policiji koja je nadležna za postupanje do 24:00h, dok nakon tog perioda nadležnost prelazi na Upravu policije”, objašnjava Konatar.

Najčešći problemi, kaže on, javljaju se u ljetnjem periodu kada su građani zbog vrelih dana u večernim satima aktivniji kao i ugostiteljski objekti.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније