Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2021. 13:04 >> 13:05
2

REAGOVANJE NA MIŠLJENJE ASK-A

Nema nepravilnosti u izboru Galića na čelo IJZ-a

Institut za javno zdravlje reagovao je na mišljenje Agencije za spriječavanje korupcije, u kojem se ističe da je imenovanjem Igora Galića za direktora IJZ-a došlo do ugrožavanja javnog interesa, koje upućuje na postojanje korupcije, naglašavajući da Galić obavlja funkciju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji te ustanove.

ASK je, kako se navodi u mišljenju te institucije, pokrenuo postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa "od strane ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, na čiji predlog je Vlada imenovana Igora Galića za direktora IJZ”.

“Ovim postupkom ministarka zdravlja je potencijalno zlouptrijebila službeni položaj u cilju sticanja koristi za drugog”, navodi se u mišljenju.

Agencija je uvidom u cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju utvrdila da u trenutku imenovanja za direktora IJZ nije ispunjavao uslove tada važećim Pravilnikom u pogledu propisanog stepena stručne spremne, odnosno nije ispunjavao uslov da ima titulu doktora ili magistra nauka (dr sci ili mr sci).

"Odmah pošto je imenovan Upravni odbor IJZ izmijenjena je sistematizacija koja, za razliku od dotadašnje, nije diskriminatorska već je sveobuhvatna i inkluzivna. Njome se omogućava da direktor Instituta za javno zdravlje bude doktor medicine sa završenom specijalizacijom iz oblasti javnog zdravlja, sa ili bez titutle magistra ili doktora nauka. Do tada, ova pozicija bila je praktično 'nacrtana' za podobne pojedince", navode u saopštenju IJZ-a.

Oni su zapitali Agenciju za sprječavanje korupcije, zašto nije reagovala godinama unazad kada je sistematizacija u Institutu prilagođavana isključivo jednom čovjeku i mijenjana u skladu sa njegovim usavršavanjem.

"Gdje je tada bila ASK da uoči ono što je cijeloj Crnoj Gori 'bolo oči'? Takođe, obavještavamo javnost da Uprava za inspekcijske poslove, koja je izvršila inspekcijski nadzor, nije utvrdila nijednu nepravilnost u vezi sa imenovanjem dr Igora Galića", ističu u IJZ-u.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније