Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ J.Ž./ Ž.B. Radio CG ]

08. 03. 2024. 15:36 >> 15:37
1
Čitaj mi:

LAUŠEVIĆ

Prijete epidemije zbog slabog obuhvata vakcinacije kod predškolaca

Trenutna epidemijska situacija, kada je riječ o respiratornim oboljenjima, povoljnija je nego prije mjesec ili dva. Međutim i dalje zabrinjava epidemija velikog kašlja, a posebno moguća epidemija malih boginja zbog veoma niskog obuhvata MMR vakcinom i situacije u okruženju, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Dragan Laušević.

Laušević je gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore kazao da trenutno epidemiološka situacija što se tiče broja oboljelih ima silazni trend i povoljnija je nego prije mjeseci ili dva.

"Međutim, još uvijek imamo nekih neprijatnih događaja za nas, poput epidemije velikog kašlja, a imamo i dosta ozbiljnih prijetnji, poput epidemije malih boginja, koja je zaista prijateća, jer smo praktično potpuno okruženi, svuda oko nas su epidemije. Imamo do sada registrovanih 732 slučaja oboljevanja od pertusisa i do sada u bolnici liječeno 45 osoba, od čega je čak 10 odojčadi, dakle malih beba, mlađih od godinu dana. Ako posmatramo djecu uzrasta do pet godina, to je za nas najrizičnija grupa sa najvećim mogućim rizikom od komplikacija, njih je od 45, bilo 30. Veliki kašalj sigurno cirkuliše među odraslima i to što mi kašljucamo ili imamo blage tegobe, ne znači da ako dođemo kod bebe koja nije vakcinisana, bez maske, da ta beba neće biti inficirana i imati vrlo tešku kliničku sliku", objašnjava Laušević.

Ističe da kad god šmrcamo, ne treba da idemo kod beba, sve dok nismo potpuno zdravi.

Direktor IJZ-a naglašava, da je ove godine epidemiološka situacija vrlo šarolika, što znači posle dugo vremena, posle 3-4 godine, gdje je uglavnom bio dominantan Covid, sad imamo sve prisutno.

"Mi poslije nekoliko godina imamo relativno ozbiljnu epidemiju gripa i već imamo otprilike skoro 1.060 osoba koje su laboratorijski potvrđene, međutim znamo po iskustvu i kod nas i u svijetu, da u svakoj sezoni između pet i 15%, u prosjeku oko 10%, populacije boluje od gripa, to znači nekih 60.000 ljudi. Već 11 osoba nažalost je umrlo, u decembru smo imali prvi slučaj, u januaru pet i u februaru pet, znači grip se vratio, vrlo ga često potcjenjujemo", kaže Laušević.

Ističe da je važno napomenuti da kovid nikako ni dalje ne smijemo da potcenjujemo, iako on pokazuje sve manje i manje stope smrtnosti.

"Prošle godine 51 osoba umrla je od Covida, a u ovoj godini od januara do praktično juče još četiri osobe, a za vrijeme sezone kad pratimo influencu, od oktobra do juče, 16 osoba. Dakle, još uvijek više nego od gripa. Postoji još jedan vrlo opasan virus koji je naravno opasan za malu djecu, to je respiratorni sincijalni virus koji praktično izaziva bronhiolitis, i ta djeca vrlo često završe u bolnici. Mi smo ove godine laboratorijski dokazali 136 takvih infekcija, pri čemu je najveći broj, 83 je bilo među djecom od 0 do 4 godine. Tu imamo jednu dosta dobru preventivnu, tako ga kažemo, profilaksu sa monoklonskim antitijelima, to su gotovo antitijela koja se daju bebama koje su u posebnom riziku. Sad se već razvija i vakcina i ona je već počela da se koristi u svijetu, tako da ćemo mi to da ispratimo i vidjećemo kakva budu iskustva, vrlo vjerovatno ćemo u skorije vrijeme imati tu vakcinu. Kažem još uvijek treba se malo pripaziti što se tiče gripa, covida, velikog kašlja", napomenuo je Laušević.

Epidemiolog upozorava i da se kod nas potencijalno može razviti vrlo ozbiljna epidemija malih boginja, a obuhvat vakcinacije je izuzetno nizak.

"Mi imamo generalno problem sa vakcinacijom protiv malih boginja već otprilike gotovo jednu deceniju, tako da nam kohorta rođenih 2022. godine ima obuhvat ispod 20%, što znači da je ogroman broj djece tu nezaštićen, plus djeca do 12 mjeseci, koju inače ne vakcinišemo i koja najčešće u epidemijama u Evropi budu zahvaćena infekcijom i tu se dešavaju takođe smrtni slučajevi. Tu djecu još uvijek ne možemo da vakcinišemo, ako se desi epidemija i počne da se javlja među njima, onda imamo mogućnost u našem programu da počnemo vakcinaciju i sa 6 mjeseci i da tu dozu ne računamo, nego će kasnije primiti još dvije doze. Djeca rođena 2021. godine još uvijek nisu stigla obuhvat od 50%, tako da mogu da vam kažem da je što se tiče preškolskog uzrasta svega 57,4% djece vakcinisano. U osnovnoj i srednjoj školi to je daleko bolje, znači tu je nekako oko 90%, znači minuli rad nam je dobar, ali ovaj posljednji nije. Prema tome u preškolskom uzrastu nije zaštićeno preko 16.000 djece, u osnovnoj školi to je 8.500, u srednjoj školi 2.610, ukupno 27.000 djece uzrasta, znači od 12 mjeseci, odnosno i ranije prije toga, pa do srednje škole nije zaštićeno", naveo je Laušević. 

To je, kako ističe, sasvim dovoljno materijala da, nažalost bukne jedna velika epidemija.

"Imamo odličnu vakcinu, djelotvornu koja u svim državama gdje se sprovodi vakcinacija obezbjeđuje odlične rezultate, nema oboljevanja, nema invaliditeta, nema znači smrtnih slučajeva. Grehota bi bilo da nam se desi u 21. vijeku, da nismo naučili lekcije iz inostranstva i iz naše najbliže okoline, i da nam se dešavaju slučajevi kao što se dešavalo u susjednim državama gdje je u jednoj epidemiji 15 lica umrlo", upozorava Laušević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније