Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Damir Ramović, TVCG

13. 02. 2021. 16:37 >> 16:51
10

POSTAO HAFIZ

Osamnaestogodišnjak naučio Kuran napamet

Medresa Mehmed Fatih nedavno je obrazovala prvog učenika koji je postao Hafiz, odnosno koji je naučio Kuran napamet. U istoriju te škole ušao je osamnaestogodišnji Ulcinjanin Anel Elezović. Emisiju Mostovi, sjutra u 17 sati i 30 minuta, posvetili smo upravo njemu. Slijedi samo dio te priče.

Ovo je Anel Elezović, 18-sto godišnjak koji je ušao u istoriju Medrese Mehmed Fatih. Postao je prvi učenik ove škole koji je za vrijeme školovanja naučio Kuran napamet i postao Hafiz Kurana.

„Prvi korak za učenje harfova jeta Alahova milost koja mi se u srcu pojavila shvatio sam da Amanet ili obaveza koju Alah spušta svojim robovima jeste velika stvar i veoma je važno da čovjekiskoristi svoj potencijal koji mu je Bog podario", kazao je Hafiz Anel Elezović. 

Mentor mu je bio Hafiz Sulejman Bugari. Radili su zajedno godinu i po, svakodnevno nekada i po 10 sati. Za memorisanje Kurana primijenili su metod, koji se kako kaže Hafiz Bugari, je najčešće koristina ovim prostosrima.

''Kuran rekao sam ima 600 stranicaima 30 poglavlja i svako poglavlje ima 20 stranica. Prvo što učenik koji hoće da nauči Božiju riječ je posljednja stranica iz prvog poglavlja. I kad to nauči ja ga preslušam da on predamnom to uči na pamet, i kad to završi nauči drugu stranicu iz drugog poglavlja. I kada to presluša, jer ima 30 poglavlja-đuza kako se to kaže, on je naučio jedan krug po jednu stranicu od svakog đuza od svakog poglavlja'', kazao je Hafiz Bugari.

Medresa Mehmed Fatih, odgajanju i obrazovanju Hafiza Kurana posvetiće narednih godina posebnu pažnju. a01,01,46

„Da ono što planiramo jeotvaranje centra za Hifs u tom smislu izgrađena je zfgrada posebno za tenamjene, završni radoivi su u toku i planira se njeno otvaranje", poručio je direktor Medrese Amer Šukurić.

Anelova priča je tek na početku. Plan mu je da završi Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu, a onda i da se vrati u Crnu Goru i njegov Ulcinj.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније