Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

11. 06. 2020. 15:06 >> 15:26

CZIP

Registrovali jedinke mrkog medvjeda

U Crnoj Gori su registrovane 32 različite jedinke mrkog medvjeda, od toga 12 ženki i 20 mužjaka, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). To, kako su naveli, nije kompletan broj. Oni su u okviru projekta “Zaštita mrkih medvjeda u Dinaridima”, koji realizuju u saradnji sa EURONATUR fondacijom iz Njemačke, sproveli neinvazivno genetičko uzorkovanje izmeta ove vrste na teritoriji Crne Gore.

"Ovim su se željela postići dva cilja. Prvi, da se procijeni veličina populacije mrkih medvjeda u Crnoj Gori. Pomoću genotipiziranja (izrade genskih „otisaka prstiju“) moguće je indetifikovati pojedinačne jedinke medvjeda od kojih uzorci potiču. Na ovaj način možemo tačno izbrojati koliko smo medvjeda indetifikovali (minimalan broj medvjeda u populaciji). Pomoću „uhvati-označi-ponovo uhvati“ modeliranja, procjenjujemo broj medvjeda koji nam je promakao prilikom uzorkovanja, što nam na kraju daje procjenu veličine cjelokupne populacije. Drugi cilj se odnosio na dobijanje prvih empirijskih podataka o genetskoj raznolikosti mrkih medvjeda kod nas, kao i potraga za dokazima o strukturi populacije koji bi ukazivali na neke savremene ili istorijske procese koji fragmentiraju njihovu populaciju", navodi se u saopštenju CZIP.

Ističu da dobijeni rezultati nijesu dovoljni da se definiše brojnost mrkih medvjeda u Crnoj Gori,  što znači da 32 uzorka nije kompletan broj mrkih medvjeda u CG, već se samo datim istraživanjem uzelo 135 uzoraka od kojih je indetifikovano 32, ovim istraživanjem.

"Međutim, raduje nas činjenica da funkcioniše protok gena, što nas navodi na zaključak da populacija ove vrste u Crnoj Gori nije mala. Tačnije, genetički diverzitet mrkih medvjeda koji obitavaju na našoj teritoriji, vrlo je blizak istom kod mrkih medvjeda čije se stanište nalazi na teritoriji Hrvatske i Slovenije, a znatno veći u odnosu na ugrožene populacije u Kantabriji (Španija) ili Abrucu (Italija)", navodi se u saopštenju.

Navode i da sprovođenje mjera mora biti osmišljeno na temelju novih ekoloških saznanja, potkrijepljenih naučnim dokazima.

"Ovom studijom su napravljeni prvi koraci u tom smjeru. Budući da je korišćena genetska metoda naučno zasnovana i objektivna, očekujemo da ista bude temelj za donošenje budućih odluka vezano za upravljanje ovom vrstom kod nas, kao i da bude prihvaćena od svih zainteresovanih grupa", zaključuju iz CZIP-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније